Door heel Nederland staan gebouwen ontworpen, gerenoveerd of verduurzaamd naar de hand van het Culemborgse bouwbedrijf Van Dillen. Dit varieert van scholen en oude fabrieken tot nieuwbouw projecten en duurzame houten prefab woningen. Het bedrijf, opgericht in 1724 als klein timmerbedrijfje, is één van Nederlands oudste bouwbedrijven en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol familiebedrijf met 130 werknemers, verdeeld over 5 werkmaatschappijen. Sinds 17 jaar staan Cees van Dillen, zoon van Arie van Dillen en zwager Jaap de Windt aan het roer. Samen zetten zij de langlopende traditie op een toekomstbestendige manier voort.
Traditioneel vakmanschap en Van Dillen DNA
In de eerste eeuwen na de oprichting bleef Van Dillen een kleine, lokale onderneming gericht op traditioneel vakmanschap. Tot vijf generaties terug schreven ze voornamelijk in op aanbestedingen en bepaalde de omvang van het werk hoeveel mensen er aan het werk waren. Flexibel op vraag en aanbod en flexibel in het aantal mensen die er werkten. Was er geen werk, dan gingen ze met een kar vol gereedschappen langs bouwplaatsen om werk aan te bieden. In de jaren 80 veranderde Vader Arie van Dillen de organisatie naar een omvangrijk, maar hecht, familiebedrijf waarbij continuïteit en baanzekerheid een prominente rol kregen. Hij vertaalde het ‘Van Dillen DNA’ naar een team van betrokken vaklieden. Opvallend is dat hij graag mensen in dienst nam die duivenmelker waren of affiniteit hadden met voetbal. Zij deelden vaak dezelfde waarden en normen.
Negende generatie aan zet
Het familiebedrijf heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in innovatieve en duurzame oplossingen voor renovatie en nieuwbouw, met behoud van het traditionele vakmanschap. Op dit moment is de negende generatie Van Dillen aan zet en spelen de medewerkers, in het familiebedrijf nog steeds een belangrijke rol. Waar destijds de bouwmeester individueel over alle kennis en kunde van het bouwen beschikte, zijn het nu alle medewerkers van de Van Dillen Bouwgroep, die samen deze rol voor de opdrachtgevers vervullen. De afgelopen 50 jaar heeft Van Dillen een grote bijdrage geleverd aan het verlengen van de levensduur van gebouwen, de energieprestatie van hele wijken en innovatieve bouwmethodes voor de betaalbaarheid van woningen. Naast aannemer is Van Dillen sinds 2011 ook aanbieder van producten en realiseren ze gebouwen en duurzame, ‘prefab’ producten voor de bouwsector.
Proactieve aannemers die de handen uit de mouwen steken
Zeventien jaar geleden kwamen Cees Van Dillen en Jaap de Windt (beiden aandeelhouder) aan het roer te staan bij de bouwgroep. Bij de start van de samenwerking vroegen zij elkaar wat voor aannemer zij willen zijn: een proactieve aannemer die vooruitdenkt. Die verantwoordelijkheid neemt voor product en realisatie. “Hierdoor proberen we problemen in de markt te voorkomen en zorgen we voor ruime kennis en expertise voor het juiste product voor de klant. Op deze manier realiseren we terugkerende klanten, met vragen die passen bij Van Dillen.”
Hoe kijken ze naar de toekomst?
Volgens Cees en Jaap biedt de veranderende wereld veel kansen voor het bouwbedrijf. “De vele maatschappelijke problemen van deze tijd vragen om slimme oplossingen. Onze producten zijn gemaakt om de komende decennia relevant te zijn. De afgelopen jaren hebben we ontzettend veel geïnvesteerd in bouwmethodes die de problemen van de toekomst – zoals woningnood, uitstoot, regelgeving, betaalbaarheid – kunnen beslechten.”
Hoe blijft de nieuwe generatie betrokken?
“Wat ons betreft mogen onze dochters worden wat ze willen. De kans bestaat dat ze niet in het bedrijf willen werken. Zo zijn wij zelf beiden ook niet vanzelfsprekend in het bedrijf gerold”. Jaap komt oorspronkelijk uit de retail- en mode-industrie en Cees wilde vroeger het liefst naar de kunst academie. In eerste instantie keek Cees zelfs tegen de rol van CEO op en zei hij nee tegen zijn vader Arie: “Maar aan het einde van mijn studie bedrijfskunde wist ik dat ik niet bestemd was voor een corporate wereld, een familiebedrijf waar we samen de schouders eronder zetten past veel beter bij mij.”
Techniek aantrekkelijk maken voor jongeren In het voorjaar van dit jubileum jaar stelt Van Dillen haar terrein en kennis beschikbaar voor de jaarlijkse Techniekdag Rivierenland, een initiatief van VNO-NCW, waar kinderen en ouders kunnen ontdekken hoe interessant techniek is. “Om het vakmanschap voor nu én de toekomst te behouden is het belangrijk dat we de technieksector aantrekkelijk, toekomstgericht en waardevol maken. Door onze Timmerfabriek open te stellen hopen we jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Zij zijn immers de toekomst,” aldus Jaap.