Brabants familiebedrijf installeert een van de grootste zonne-energieprojecten

De Mandemakers Groep (DMG) heeft op het dak van haar eigen hoofdkantoor in Waalwijk een van de grootste zonne-energieprojecten in Nederland verwezenlijkt. Het vermogen dat op dit dak kan worden opgewekt staat, afhankelijk van het aantal zonuren, gelijk aan een stroomvoorziening voor 600 huishoudens gedurende een jaar.

“We zijn erg trots op dit project. Wij vinden het belangrijk te investeren in duurzaamheid en het zonne-energieproject is hier een goed voorbeeld van”, zegt Mark Strijbos, algemeen directeur bij DMG. “We verwachten in de toekomst nog meer milieuvriendelijke ontwikkelingen door te voeren, omdat we het belangrijk vinden een duurzame omgeving te creëren voor onze medewerkers en klanten.”

Grootschalig plan
Het project is onderdeel van een grootschalig plan van het familiebedrijf om milieuvriendelijker te worden. Zo heeft het bedrijf in 2011 de Lean & Green Award ontvangen van het RIVM. Naar aanleiding van deze award heeft DMG zich toegelegd op het reduceren van de CO2-uitstoot van hun vrachtwagens met twintig procent. Daarnaast heeft het bedrijf onlangs vijf magazijnen en drie kantoren voorzien van LED-verlichting. Momenteel is DMG bezig om dit ook in hun winkels uit te rollen.

7500 zonnepanelen
Op het dak zijn 7500 zonnepanelen geïnstalleerd met een totale oppervlakte van 30.000 m2. Samen zijn ze goed voor een vermogen van 2,138 MWp. De zonnepanelen zijn van LG Solar, onderdeel van LG Electronics, en geïnstalleerd door SunProjects en Schilt in samenwerking met Centercon. Het gaat om de LG MonoX 2-zonnepanelen met een piekvermogen van 285 W, die zijn voorzien van zogenoemde cello-technologie. Het overschot aan elektriciteit dat het bedrijf niet voor eigen gebruik nodig heeft, wordt teruggevoerd naar het net.
“Voor ons is dit project een hele mooie erkenning van de ontwikkeling en technologische vooruitgang die onze PV-systemen de afgelopen jaren hebben doorgemaakt”, concludeert Michael Harre, Vice President van de EU Solar Business Group bij LG Electronics.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief