Britse familiebedrijven ‘slechtste jongetje van de klas’

 In Geen categorie

Britse familiebedrijven moeten zichzelf blijven verbeteren. Het risico bestaat anders dat zij achter komen te liggen op de internationale markt. Zowel op het gebied van omzet, bedrijfsopvolging en groeiplannen presteren familiebedrijven uit het Verenigd Koninkrijk slechter dan andere landen.

Slechts iets meer dan 1 op de 10 familiebedrijven in Groot Brittannië hebben een plan voor opvolging, Zo blijkt uit een rapport van PwC onder circa 400 Britse familiebedrijven.Het aantal dat plannen heeft om explosief te gaan groeien de komende vijf jaar ligt zelfs onder de 1 op de 10. Deze aantallen vallen in het niet in vergelijking met andere landen. In het Midden-Oosten en India heeft 2 op de 5 familiebedrijven plannen om substantieel uit te breiden. Voor Chinese familiebedrijven geldt dit voor meer dan de helft van de familiebedrijven.

In eigen land
De Britten onderscheiden zich ook van de rest van de wereld op het punt handel in eigen land. Van behaalde omzet kwam 16 procent uit buitenlandse markten. Internationaal gezien lag dit gemiddelde op 25 procent. De internationalisering van de Britste familiebedrijven loopt dus achter in vergelijking met andere landen.

Opvolging
Als het aankomt op wie het familiebedrijf gaat voorzetten kiest 43 procent voor de volgende generatie binnen de familie. Maar 22 procent zal gaan zoeken naar management van buitenaf. Het vinden van toptalent is voor veel van de familiebedrijven de grootste uitdaging voor de aankomende twaalf maanden. Iets dat lastig kan worden omdat veel toptalent geen carrièrepotentie zien binnen een familiebedrijf, zo blijkt uit het onderzoek.

Recommended Posts