Bunniks familiebedrijf start crowdfundingtuin

 In Finance, Innovatie

In plaats van naar de bank te gaan, roept een Bunniks fruitbedrijf de hulp in van het publiek om samen een aardbeien- en bessentuin te financieren. Een opmerkelijk initiatief, waar straks iedereen de vruchten van plukt. 

Het idee voor een gezamenlijke fruittuin is afkomstig van Jacob en Eveline Westeneng, eigenaren van Kromme Rijn Fruit en plattelandwinkel de Achterdijk in Bunnik. Zij roepen de hulp in van het publiek om financieel bij te dragen voor de aanleg van een crowdfunding-tuin, met de naam de Fruittuin van Utrecht. Door middel van deze constructie delen zij de opbrengsten met de investeerders in de vorm van aardbeien en bessen

Passie delen
Volgens de ondernemers betreft het hier een eigen initiatief. “Ons doel is onze passie van fruit delen met de mensen om ons heen”, legt Eveline Westeng uit. “Veel mensen willen weten en zien waar het fruit vandaan komt, maar hebben het te druk voor een eigen tuin. Daarom kunnen ze in de Fruittuin van Utrecht straks zelf kijken en plukken wanneer het hun uitkomt. Want zien groeien doet eten. Vooral bij kinderen geef je zo een goede beleving mee voor later.”

Plukdagen
Het bedrijf betrekt nu al de omgeving veel bij haar producten, onder meer door het organiseren van evenementen zoals appelplukdagen. Hieruit is al gebleken dat bezoekers het erg waarderen om iets te kunnen doen op de boerderij. De Fruittuin van Utrecht bevat straks allerlei soorten fruit: bessen, frambozen, appels en vooral veel aarbeien. “Daarmee zorg je een groot gedeelte van de zomermaanden voor een vers en rijp product. De planten komen op stellingen te staan, zodat iedereen er goed bij kan. De frambozen en bessen worden ook zo geplant dat het goed te zien en makkelijk te plukken is. De boomgaard onderhouden we zelf op een professionele manier. Het publiek hoeft er dus niet te werken, maar kan wel genieten van deze plek op de speciale dagen, zoals zelfplukdagen in het seizoen die we bekend maken via onze website en Facebook.”

150.000 euro nodig
Voor de crowdfundingtuin is al een stuk braakliggend land uitgekozen, dat nu nog niet in gebruik is. Het doelbedrag is 150.000 euro, waarbij particulieren al vanaf 250 euro mee kunnen doen. Er is bewust gekozen om niet door middel van een bankfinanciering bijeen te brengen. “De banken leggen veel eisen op tafel. Zij gaan voor meer winst en minder voor passie en aandacht”, aldus Westeneng. De crowdfundingtuin past goed binnen het bedrijf, dat nu al kersen, appels, pruimen en peren verbouwd en deze grotendeels lokaal afzet. “Dit geeft spreiding en rechtstreekse levering naar de klant. Zo krijgt de klant op een plek een compleet beeld. Lekker dicht bij Fort Vechten en de Landgoederen. Zo kunnen mensen uit de regio Utrecht er een dagje uit van maken.”

Recommended Posts