Burgers’ Zoo: honderd jaar vogelvrij [afl. 4]

Het begint allemaal in 1913 met een exclusieve vogelcollectie. Johan Burgers stelt in het pittoreske stadje ’s-Heerenberg zijn Faisanterie Buitenlust open voor bezoekers. De dierenverzameling krijgt meteen veel belangstelling. Honderd jaren verstrijken en vandaag de dag staat die collectie bekend als het officiële begin van dierenpark Burgers’ Zoo.

Familiebedrijf Burgers’ Zoo bestaat op 30 maart 2013 precies een eeuw. De dierentuin herdenkt niet alleen maar feestelijkheden, maar ook donkere oorlogstijden. Na de Tweede Wereldoorlog bouwt de familie het park weer helemaal op. Innovatie is altijd een belangrijk speerpunt van het bedrijf geweest en dat uit zich in bijvoorbeeld de natuurlijke barrières en de ecodisplays op het park. Alex van Hooff, de huidige directeur van Burgers’ Zoo, is nog lang niet klaar met innoveren. Er staan namelijk nieuwe plannen te wachten voor het familiebedrijf.

Grootse plannen
Als directeur heeft Van Hooff naar enkele nieuwe concepten in het park gezocht. Zo kwam er onder zijn leiding een groot congrescentrum en heeft Burgers’ Zoo nu een indoor speelpark. In 2008 kwam er een nieuwe wereld bij: de Rimba. De Rimba is een imitatie van het Zuidoost-Aziatische regenwoud. Maleise beren en verscheidene apensoorten leven hier in hun natuurlijke omgeving, want dat is nog steeds een van de belangrijkste speerpunten van Burgers’ Zoo. Van Hooff: “Elke directeur binnen ons bedrijf doet het natuurlijk anders, maar het creëren van die leefomgevingen is altijd de focus.”

En Burgers’ Zoo houdt niet op met innoveren, want voor de komende jaren heeft Van Hooff grootse plannen. “Daar kunnen we nog niet te veel over zeggen, maar we hopen in 2014 een start te kunnen maken met de plannen. Dat wordt heel groot en bijzonder.”

Vogelvrij
Wie nu Burgers’ Zoo bezoekt, wordt begroet door pinguïns. Ze waggelen, kijken rond en lopen gretig naar de verzorger toe als hij met een bak vol eten hun territorium binnenwandelt. Het begint allemaal in 1913 met een exclusieve vogelcollectie. En zo begint het nu nog steeds.

Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief