C&A niet op de hoogte van slechte brandveiligheid

Brussel – Familiebedrijf C&A wist niets van de slechte brandveiligheid in textielfabriek Tazreen Fashion in Bangladesh. Na eigen inspectie leek er niets mis te zijn met de fabriek.

Op 26 november woedde een grote brand in textielfabriek Tazreen in Bangladesh, waarbij 112 mensen omkwamen. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Wat al snel na de brand duidelijk werd, is dat de fabriek, die sweaters maakte voor C&A, niet brandveilig genoeg was. Uit een rapport van het BCSI, een instantie die fabrieken controleert op veiligheid, kwam naar voren dat de fabriek niet over nooduitgangen beschikte. Daarnaast had men zonder vergunning een extra verdieping op het gebouw geplaatst. Het BCSI vindt dat Socam, de instantie die voor C&A fabrieken inspecteert, dit had moeten weten. Daarover kreeg C&A de afgelopen dagen veel kritiek.

Rapport niet openbaar
“Onze eigen controle gaf geen enkele aanleiding om niet bij Tazreen met de productie te starten”, vertelt C&A-functionaris Philip Chamberlain aan de Fincanciële Telegraaf. Het is de eerste keer dat C&A reageert op beschuldigingen van onder andere het BCSI. Het familiebedrijf geeft aan dat zij de resultaten van het BCSI-rapport niet had kunnen weten. Chamberlain: “Dat rapport was niet openbaar.”

Familiebedrijven in Bangladesh
Veel bedrijven laten kleding exporteren vanuit fabrieken in Bangladesh. De Telegraaf constateerde eerder al dat C&A niet het enige Nederlandse bedrijf is dat zaken doet in het Aziatische land. Ook familiebedrijven Zeeman en V&D laten kleding maken in fabrieken in Bangladesh.

Verbetering controle
Volgens Chamberlain kunnen de aannemers die de controles in fabrieken voeren, een zwakke schakel zijn. C&A wil nu de brandveiligheid in kledingfabrieken beter gaan controleren, onder andere door uitgebreider te gaan testen. “Vanaf nu wordt het plaatsen van orders verplicht voorafgegaan aan zowel de standaardcontrole als een uitgebreide controle van Socam”, laat C&A-woordvoerder Paulien Straeter aan Fambizz weten. “Daarnaast waren we al bezig met onafhankelijke brandpreventiecontroles in Bangladesh. Als er fabrieken zijn die daar niet aan mee willen werken, dan verbreken we uiteindelijk de banden met hen.” Het familiebedrijf begint deze maand al met controles in Bangladesh.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief