CDA wil problemen opvolging familiebedrijven aanpakken

 In Bedrijfsoverdracht

Den Haag – De regering moet problemen bij opvolging in het familiebedrijf aanpakken. CDA-raadslid Agnes Mulder dient hierover een motie in.

Familiebedrijven hebben wel de wilskracht om het bedrijf voort te zetten, maar het blijkt steeds moeilijker om een opvolger binnen de familie te vinden. Agnes Mulder, raadslid van de CDA, vindt dat de regering hier iets aan moet doen. Ze dient een motie in waarin ze de regering oproept om de problemen rondom bedrijfsopvolging in de familie in kaart te brengen. Daarnaast hoopt ze dat de regering met voorstellen komt om deze problemen ook aan te pakken.

Economische kracht
Mulder ziet graag dat familiebedrijven een opvolger binnen de familie krijgen, omdat familiebedrijven van belang zijn in tijden van crisis. Zeventig procent van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf en vanwege het eigen kapitaal van de familie zijn familiebedrijven minder afhankelijk van economisch ontij. Jacqueline van Zwol, oprichter van Symbioose, is het met Mulder eens: “Familiebedrijven zijn een economische kracht en vormen de hoeksteen van de samenleving. Families bouwen met kennis, kracht en visie een sterk fundament op. Opvolging binnen de familie is daarom heel belangrijk.”

Bewustwording
Van Zwol vindt het geen slecht idee om de regering bij het probleem te betrekken. “Opvolging in een familiebedrijf staat bij de regering niet op de agenda en dat zou wel moeten”, stelt zij. “Er moet meer onderzoek naar gedaan worden en de regering moet vooral bewustwording kweken bij opvolgers.”

Recommended Posts