CFO van het jaar: Luuk van der Pal

Luuk van der Pal van Enza Zaden wint de award voor de beste CFO van Nederlandse familiebedrijven. Hij ontvangt deze onderscheiding onder andere dankzij zijn betrokkenheid bij het bedrijf en de gerealiseerde innovaties binnen het familiebedrijf.

Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation, afgelopen 12 november, is Luuk van der Pal onderscheiden als financieel directeur van het jaar bij het familiebedrijf. De award wordt uitgereikt door CFO Association en BDO aan een CFO die doorslaggevend is in de bedrijfsvoering in het familiebedrijf.

Winnaar
In 1938 begon Jacob Mazereeuw met ‘De Enkhuizer Zaadwinkel’. Hij wist zijn een flinke omzet te realiseren en in 1959 voegde zijn zoon Piet zich in het bedrijf. Hij begon met groenteveredeling om producten beter af te stemmen op de eisen van de teler en de markt. Sinds 2011 neemt kleinzoon Jaap Mazereeuw het stokje over. Inmiddels komt een derde van alle sla ter wereld van dit familiebedrijf en werken er wereldwijd zestienhonderd mensen voor dit bedrijf.

De jury, die onder andere bestaat uit Huub van Rozendaal (voormalig CFO Sligro Food Group), heeft Van der Pal onder andere geroemd vanwege zijn onafhankelijkheid en betrokkenheid bij het familiebedrijf. In het juryrapport staat bijvoorbeeld hoe sterk hij zich heeft ontwikkeld sinds zijn aantreden: “Hij had geen specifieke sectorkennis. Desondanks wist Van der Pal zich snel het jargon eigen te maken en was hij daardoor in staat nauw samen te werken met de business.”

CFO
De familieleden en medewerkers respecteren Van der Pal om zijn consequente manier van handelen en inhoudelijke kennis. Door de acceptatie binnen de familie kon hij onder andere werken aan de bedrijfsvoering. Met dank aan de CFO ligt de focus nu niet meer op het totaalresultaat, maar wordt er per gewas gekeken wat het resultaat is.

De jury was daarnaast zeer onder de indruk over de manier waarop Van der Pal de noodzaak tot innovatie heeft onderkend en daarnaar heeft gehandeld. Hij was onder andere betrokken bij de oprichting van het International Licensing Platform. Daar hebben groenteveredelaars toegang tot geoctrooieerde eigenschappen in groenterassen, tegenover een vergoeding.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief