Chinese familie koopt groot deel Duits familiebedrijf

 In Bedrijfsoverdracht

Afval- en recyclingbedrijf Alba krijgt een kapitaalinjectie uit China. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De Chinese familie Deng krijgt zestig procent van de activiteiten in China en Duitsland in handen.

De familie Deng is eigenaar van milieutechnologiebedrijf Chengdu Techcent Environment. Het Berlijnse familiebedrijf Alba doet al twintig jaar zaken in China. Ook in Nederland is de organisatie actief. Vanuit Amsterdam worden oud metaal, kunststof en papier naar onder andere Turkije, China, India, Spanje en overige Aziatische landen geëxporteerd.

Financiële gevolgen
Aan het hoofd van Alba staan de twee broers Axel en Eric Schweitzer. Met de 300 miljoen euro, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung, kan het Duitse familiebedrijf zijn schulden aflossen. Het was de broers de afgelopen jaren niet gelukt een investeerder of minderheidsaandeelhouder te vinden. Nu twee vijfde van de omzet is verkocht, houdt Alba nog een omzet van 1,2 miljard over, volgens het Duitse Manager Magazin.

Belangstelling voor afval
China heeft niet alleen belangstelling in Alba. Met behulp van Westerse technologie wil China de grote milieuproblemen in eigen land reduceren. Hiervoor kijken het land verder; ook Nederlandse milieu- en afvalbedrijven staan in het vizier. Er is onder andere belangstelling vanuit China voor het Gelderse afvalbedrijf Attero.

Recommended Posts