“Cijfers van familiebedrijf helemaal geen droge kost”

Partners, broers, zussen, kinderen, neven en nichten… familiebedrijven hebben vaak verschillende aandeelhouders, die financieel niet altijd even goed onderlegd zijn. Toch moeten zij besluiten over belangrijke beslissingen met financiële implicaties voor hun familiebedrijf. Een vierdaagse cursus geeft hen meer begrip van de financiën van het familiebedrijf.

Als adviseur en begeleider van familiebedrijven helpt Jacqueline van Zwol veel families bij opvolgingsvraagstukken en het inrichten van goed bestuur. Vaak komt ze situaties tegen waarin familieleden aandeelhouder zijn, maar zelf niet werkzaam zijn in het familiebedrijf. “Zij moeten vanuit hun status als aandeelhouder besluiten over heel belangrijke kwesties, zoals grote investeringen of de aankoop van een bedrijf”, weet Van Zwol. “Dat kan lastig zijn als je geen financiële ondergrond hebt, want waar baseer je dan je oordeel op? Natuurlijk, er zijn adviseurs of medewerkers in het bedrijf die kunnen helpen. Het is zelfs heel verstandig om experts in te schakelen. Maar je moet zelf ook de juiste vragen kunnen stellen om je beter te kunnen laten adviseren.”

Behoefte aan cursus
Toen een cliënt van Van Zwol zich wilde oriënteren op een opleiding om haar kennis op financieel gebied bij te spijkeren, kwam de adviseur in contact met Kees de Jong, die met zijn bureau Kees Horden B.V. al twintig jaar financiële trainingen verzorgt. “Er bleek een behoefte te bestaan aan een traject voor aandeelhouders in familiebedrijven, voor hun specifieke uitdagingen maar ook om in een veilige omgeving ervaringen uit te kunnen wisselen.” Sinds begin 2013 hebben al drie groepen de vierdaagse cursus ‘Inzicht in de financiën van uw familiebedrijf’ doorlopen. Tot groot enthousiasme van de deelnemers. “Iedere keer levert het geanimeerde gesprekken op. Niet alleen over de cijfers maar ook over allerlei thema’s die ze tegenkomen in hun rol als aandeelhouder. Vaak hebben ze in hun directe vriendenkring geen mensen die in hun situatie zitten en waarmee ze ervaringen kunnen delen, maar nu zitten ze ineens in een groep met mensen waarmee dat wel kan.”

Cijfers en continuïteit
Begrip van financiële onderwerpen is nodig om de rol van aandeelhouder beter in te kunnen vullen. Hoe presteert het familiebedrijf bijvoorbeeld in vergelijking met de concurrentie? Wat is het effect van grote investeringen op de cijfers? Eigenaren van familiebedrijven zien het borgen van de continuïteit van hun familiebedrijf vaak als hun belangrijkste taak. Maar dan moet je wel begrijpen wanneer de continuïteit in gevaar komt. “Een veelvoorkomend misverstand is bijvoorbeeld dat een bedrijf failliet gaat als het geen winst maakt, terwijl in de praktijk het ontbreken van cashflow tot faillissement leidt”, vertelt De Jong. “Voor ondernemers die hun bedrijf zelf op hebben gebouwd is dit besef tweede natuur, maar niet voor familieleden die er later in zijn gerold. Dat verschil wil ik op een laagdrempelige manier helder maken.”

Einde aan numerofobie
Deelnemers aan het traject nemen hun eigen balans en winst- en verliesrekening mee. Dit levert interessante discussie op en maakt ook verschillen tussen familiebedrijven inzichtelijk. “De balans van een productiebedrijf ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan die van een handelsonderneming”, zegt De Jong. “Door in te gaan op de details en aan de hand van aansprekende voorbeelden blijken de financiële cijfers helemaal niet zulke droge kost als vooraf vaak gedacht. Dat krijgen wij ook veel terug; dat mensen het veel leuker vonden dan gedacht.” Deelnemers aan het traject, dat op HBO-denkniveau is ingestoken, zijn ook heel divers. Van iemand die bedrijfseconomie heeft gestudeerd en zijn kennis wil opvijzelen, tot deelnemers met een grote angst voor (financiële) cijfers. “Die laatste categorie gaat nooit financieel directeur worden, daarvoor is vier dagen ook te weinig. Maar we horen wel steeds dat de cursus hen veel vertrouwen geeft.”

De cursus ‘Inzicht in de financiën van uw familiebedrijf’ start opnieuw op 27 oktober, op de locatie van Kasteel Engelenburg in Brummen. Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief