Cobouw 50 prooi voor familiebedrijf

 In Finance

Den Haag – De Cobouw 50 award voor het best presterende bedrijf uit de bouw, gaat dit jaar naar een familiebedrijf. Er zijn nog vijf familiebedrijven in de race.

Vijf familiebedrijven uit de bouwwereld dingen mee naar de Cobouw 50 award. Deze award gaat naar het best presterende bedrijf in de bouwwereld. Dit jaar is gekozen voor het thema familiebedrijven. Uit het onderzoek dat PriceWaterhouseCoopers (PWC) namens Cobouw uitvoerde, kwamen Jurriëns, Vastbouw, Martens en Van Oord, A. Hakpark en Prins Aanneming Maatschappij als best presterende familiebedrijven uit de bus. PWC keek nadrukkelijk naar de rendementen en de personeelsbestanden van de familiebedrijven. Eén van deze vijf familiebedrijven gaat op 13 november met de Cobouw 50 award aan de haal.

Lichtpuntje
Waar bouwbedrijven het de laatste jaren zwaar hebben, doen familiebedrijven in de bouwsector het vaak goed. “Al zul je mij nooit horen zeggen dat familiebedrijven belangrijker zijn dan niet-familiebedrijven”, zegt Joost Zwaga, coördinator van de Cobouw 50, tegen Fambizz. Eén van de redenen dat familiebedrijven vaak goed presteren in tijden van crisis is de aandacht voor het personeelsbestand. “Familiebedrijven zullen in crisistijd minder snel afscheid nemen van personeel en zullen de behaalde winsten terug laten vloeien in de onderneming om zo buffers te creëren.”

Nominatie
“Zo’n nominatie is hartstikke leuk”, zegt Tobias van Oord, directeur bouwgrondstoffen en materieel bij Martens en Van Oord. “Het is voor ons de eerste keer dat we in de Cobouw 50 staan, dus het is ook heel erg speciaal voor ons.” Het is niet zo dat de familiebedrijven met deze nominatie een lange neus willen trekken richting niet-familiebedrijven, integendeel zelfs. Volgens Van Oord heeft een familiebedrijf als Martens en Van Oord ook bijzonder veel respect voor een niet-familiebedrijf zoals Boskalis. “Je moet als familiebedrijf elke dag weer je uiterste best doen en proberen om het net iets beter te doen dan gisteren.” Dit is volgens Van Oord belangrijk om ook in de toekomst en rol van betekenis te spelen in de bouwsector. “Familiebedrijven moeten wel oppassen, want het stempel familiebedrijf alleen is niet genoeg om te overleven!”

Cobouw 50
De keuze voor het thema familiebedrijven is volgens Zwaga een bewuste geweest: “Doordat veel bedrijven in de bouw van generatie op generatie overgaan, zijn er veel familiebedrijven in deze sector. Deze bedrijven zijn van groot belang in de bouw.” Tijdens het Cobouw 50-gala op woensdagavond 13 november wordt het best presterende familiebedrijf in de bouw bekend gemaakt op paleis Soestdijk.

Recommended Posts