Column: Sociaal kapitaal [Ilse Matser]

Mijn leven wordt momenteel beheerst door één ding: mijn proefschrift. Ik wil het manuscript graag voor de zomer naar de leescommissie sturen. Dat is best moeilijk wanneer je naast een drukke baan ook moeder en partner bent, en familie en vrienden hebt. Het wordt helemaal lastig als je ook nog eens begint te twijfelen aan je onderwerp.

Wat dat onderwerp is? Sociaal kapitaal in familiebedrijven. Met sociaal kapitaal doel ik op de voordelen die je kunt halen uit je sociale relaties. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen verbindende en verbredende relaties. In de context van een bedrijf gaat het aan de ene kant om vertrouwen en een gezamenlijke visie. Aan de andere kant om een extern netwerk van potentieel nuttige contacten. Ik onderzoek wanneer sociaal kapitaal dat de familie in het bedrijf inbrengt, synergie oplevert. Daarbij heb ik bijvoorbeeld gekeken naar het sociaal kapitaal van levenspartners die samen een bedrijf runnen. En wat blijkt? Een gezamenlijke visie op het bedrijf heeft een positief effect op het bedrijfsresultaat, maar daarnaast is ook het gebruikmaken van externen belangrijk is. En dat is een valkuil van verbindende relaties: je mist relevante informatie uit de omgeving doordat je naar binnen georiënteerd bent.

En dan word je tijdens je onderzoek eens goed met je neus op de feiten gedrukt. Ik heb me de afgelopen tijd suf gelezen. Het ene wetenschappelijke artikel na het andere. Doodsaai, waardoor je het af en toe even helemaal gehad hebt. En dan begin je te twijfelen. Aan je eigen onderzoek vooral. Bestaat sociaal kapitaal eigenlijk wel?

Nu is mijn man ondernemer. Zijn bedrijf houdt zich bezig met business intelligence IT. De bedrijven waar hij zaken mee doet, zijn regelmatig familiebedrijven. Hij wees een nieuwe klant op mijn onderzoeksproject en deze besloot zich direct bij het lectoraat aan te melden voor de ontbijtsessies in Zwolle. Oh, zo werkt sociaal kapitaal dus…

Ook wel eens zoiets meegemaakt? En wilt u dat met mij delen? Ik houd me aanbevolen!

Tot de volgende keer.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief