Computerbedrijf Dell opnieuw familiebedrijf

 In Bedrijfsoverdracht, Finance

Computerfabrikant Dell is weer een familiebedrijf. Na 24 jaar is het bedrijf van de beurs gehaald en behoort het weer tot de familie Dell. Oprichter Michael Dell gaat zich nu richten op de lange termijn en op IT in de gezondheidssector.

Na een lang gevecht stemden de aandeelhouders van computerbedrijf Dell er in september mee in: het bedrijf wordt voor een bedrag van 24,9 miljard dollar overgenomen door oprichter Michael Dell en van de beurs gehaald. Daarmee wordt Dell weer een familiebedrijf. Het computerbedrijf had al lange tijd te lijden onder de zwakke vraag op de computermarkt. Topman Michael Dell, die bijgestaan werd door investeringsmaatschappij Silver Lake, wil zijn zinnen nu zetten op IT in de gezondheidssector en zich, net als vrijwel ieder familiebedrijf, meer richten op de lange termijn.

Langetermijnvisie
Dell, die het bedrijf in 1984 als student oprichtte, wil zijn computerbedrijf zonder de druk van aandeelhouders hervormen. Hij zegt daarover: “Beursgenoteerde bedrijven zijn gericht op de korte termijn. Publieke bedrijven worden min of meer gedwongen een planning aan te houden van 89 dagen en continu bezig te zijn deze planning aan te passen vanwege marktomstandigheden en verwachtingen.” De topman vroeg zich wel eens af wat Dell zou doen als het bedrijf zich op een langetermijnstrategie kan richten, een termijn van 3,5 of 10 jaar. Nu dat het geval is, gaat het computerbedrijf zich  bezighouden met het verder ontwikkelingen van hun end-to-end-oplossingen. “Bovendien hebben we de uitgaven voor research & development het afgelopen kwartaal al met 25 procent kunnen laten groeien.”

 

 

Recommended Posts