Concurrent gebruikt Berlusconi als geldautomaat

Deventer – Het familiebedrijf van Silvio Berlusconi, Fininvest, heeft een nieuwe schadeclaim te pakken. Fininvest kan nog eens bijna 100 miljoen euro gaan betalen bovenop het al geëiste bedrag van 541 miljoen euro.

Sinds de fraudepraktijken van Silvio Berlusconi aan het licht kwamen, is zijn familiebedrijf Fininvest er financieel gezien niet bepaald op vooruit gegaan. De familie wordt gebruikt als een geldautomaat, zo kun je langzamerhand wel stellen. Zodra de grote concurrent, CIR, geld nodig heeft, krijgt het bedrijf het ook bijna altijd voor elkaar om dit bij de familie Berlusconi los te weken. Via het Italiaanse Hof van Cassatie weliswaar. De firma van Berlusconi’s concurrent Carlo De Benedetti eist nu nog eens 100 miljoen euro bovenop het in september al toegezegde bedrag van 541 miljoen euro. Het nieuws dat naar buiten gebracht werd door Italiaanse nieuwsmedia, werd bevestigd door Berlusconi’s dochter Marina, tevens zittend directeur van Fininvest.

Omkoopschandaal
In 1989, toen het familiebedrijf van Berlusconi in een hevige strijd verwikkeld was om de overname van uitgeverij Mondadori, zou Fininvest een rechter hebben omgekocht. De familie Berlusconi had een groot deel van de aandelen van de grootste uitgeverij van Italië in handen, toen ineens Berlusconi’s grootste concurrent, Carlo De Benedetti, de meerderheid van de aandelen in handen kreeg. Middels een oud-advocaat van Berlusconi kocht het investeringsbedrijf van de familie de rechter om, waardoor de uitspraak in hun voordeel uitpakte. Na jaren van discussie heeft de rechter nu eindelijk geoordeeld dat de Berlusconi’s fout zaten en hier moeten zij nu dus ook voor boeten.

Fininvest
Het Italiaanse bedrijf van de Berlusconi’s, opgericht in 1961, beheert een groot media imperium. Onder dit imperium vallen onder meer het televisienetwerk Mediaset en de filmproductiemaatschappij Medusa Film. Daarnaast heeft  het investeringsbedrijf de voetbalclub AC Milan in handen en is het ook actief in het bank- en verzekeringswezen middels het bedrijf Mediolanum. Verder is uitgeverij Mondadori eigendom van de familie, al heeft dit bedrijf ze inmiddels veel meer gekost dan ze lief is.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief