Crisis in bouw treft ook familiebedrijven

Amsterdam – Het gaat steeds slechter in de bouwsector. De komende jaren verdwijnen er tienduizenden banen. Familiebedrijven zitten in de gevarenzone.

De economische crisis treft de bouwsector harder dan verwacht. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De werkloosheid in deze sector, waar veel familiebedrijven onder vallen, is in vier jaar tijd fors gestegen. Eerder verdwenen er al vijftigduizend banen, dit jaar verdwijnen er naar verwachting nog eens 27.000.

Hypotheekproblemen
Taco van Hoek, directeur van EIB, geeft aan dat niet alleen de economische crisis een rol speelt bij het probleem in de bouwsector. Volgens hem speelt ook de overheid hierbij een rol.  “Als je naar Nederland in Europees perspectief kijkt, zie je dat het bij ons steeds slechter gaat. Dat heeft te maken met het overheidsbeleid. De regelgeving wat betreft hypotheken wordt steeds strenger. Ook het verminderen van de hypotheekrenteaftrek werkt tegen.” Freddy Mensink, hoofd-administratie bij familiebedrijf Bouwbedrijf Steggink in Enschede, beaamt dat. “De problemen rondom het verkrijgen van een hypotheek zijn de grootste oorzaak. Hierdoor zijn er steeds minder projecten.”

Familiebedrijven in de bouw
De bouwsector kent veel familiebedrijven. Volgens Van Hoek merken ook zij dat het niet goed gaat. “Bij familiebedrijven zie je natuurlijk wel dat ze vaak financieel wat sterker zijn”, zegt hij. “Ze bijten misschien wat langer door, maar ongetwijfeld merken ook zij dat er onvoldoende werkgelegenheid is.” Mensink is het daar mee eens: “Bij Steggink hebben we daar zeker mee te maken, maar ik denk dat dat voor de hele sector geldt.” Hij geeft aan dat het vooral in de regio Twente erg lastig is om projecten te krijgen. “Daar zitten we met z’n allen op een kluitje. We willen allemaal een stukje van de taart, maar die taart wordt steeds kleiner.”

Mevrouw Visser, werkzaam hij familiebedrijf Bouwbedrijf Visser in Dokkum, merkt ook dat het minder gaat, maar de schade is volgens haar nog te overzien. “Het valt tot nu toe nog best mee”, vertelt zij. “Wij proberen werk te krijgen door ook in andere sectoren te gaan kijken. Ik verwacht geen ontslagen bij Visser, maar je weet het natuurlijk nooit. Over een paar jaar kan het weer heel anders zijn.”

Voorspellingen EIB
Voorlopig houdt de economische crisis de bouwsector in een wurggreep. Van Hoek: “Dit jaar wordt een heel zwaar jaar. Ook 2014 gaat moeilijk worden.” Echter, vanaf 2015 moet het volgens EIB weer beter gaan in de bouw.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief