CROP Family Services: “Een vertrouwensband is minstens zo waardevol”

CROP Family Services CROP accountants & adviseurs

Machteld Bijkerk en Ton van Deijl zijn een vaste waarde binnen CROP accountants & adviseurs. Bijkerk helpt ondernemers het liefst bij hun estate- en financiële planning, terwijl Van Deijl zichzelf meer ziet als generalist en ondernemers helpt met hun onderneming en privé-gerelateerde zaken op financieel en fiscaal gebied. Van Deijl: “Ik werk ook wel met multinationals, maar een vertrouwensband met de bedrijven is voor mij minstens zo waardevol.”

Wat Bijkerk en Van Deijl zeker gemeen hebben, is hun liefde voor het begeleiden van ondernemers. Maar corona had ook in hun geval invloed op de dagelijkse werkzaamheden. “Omdat we zo nauw samenwerken met ondernemers, is het emotionele aspect zeker niet onbelangrijk, want je legt je gevoelens en angsten sneller op tafel tijdens een face-to-face-gesprek. Of het nu gaat over loonbelastingen of testamenten: je hebt een vertrouwenspositie, dus een persoonlijke klik is heel belangrijk. Een ondernemer moet zich kwetsbaar opstellen, en dat is allemaal wat moeilijker via een computerscherm. We zijn heel snel overgeschakeld naar meetings via Teams, zodat we tóch de financiële planning met ondernemers konden doorlopen. De eerste keer was het zoeken, maar ondertussen gaat het bijna vlekkeloos. Het was een kwestie van gewenning”, aldus Bijkerk.

BOR

Er is al enige tijd discussie over de bedrijfsopvolgingsregeling, ofwel de BOR. Laat dat nu net een belangrijk onderdeel zijn van de advisering door CROP. “De BOR is hetgeen wat er echt uitspringt binnen onze dienstverlening, omdat de belastingbesparing kan oplopen tot 20% van de waarde van de onderneming. Deze regeling is al een aantal jaren onderwerp van discussie en zou mogelijk worden versoberd, maar inmiddels zijn er ook weer berichten vanuit de Tweede Kamer dat de BOR van essentieel belang is voor het MKB en familiebedrijven en dus zou moeten blijven voortbestaan”, legt Van Deijl uit. Ook hier weet het coronavirus invloed op uit te oefenen. Was 2020 wel het juiste moment om de BOR te gaan inzetten? “Door de coronacrisis is de omzet van sommige bedrijven gedaald, wat ertoe leidt dat de onderneming – tijdelijk – minder waard is. Dat maakt het interessanter om nú de bedrijfsopvolging op te starten. Als het straks beter gaat, zit de winstpotentie bij de kinderen”, aldus Bijkerk.

Coronadesk

Naast de BOR, kwamen er ook plots nieuwe vraagstukken naar boven toen het virus de overhand nam. Werkzaamheden rondom de NOW-regeling werden óók vaste taken binnen CROP. Van Deijl: “We hebben snel gehandeld en een coronadesk opgestart, waar we alle informatie bundelen en naar onze klanten uitsturen. Zij weten zo ook meteen bij wie ze terechtkunnen met vragen. De maatregelen veranderen wekelijks, dus het is van groot belang om er bovenop te zitten. De corona-aanpak is inmiddels verweven met onze normale dienstverlening. Onze klanten weten dat ze echt met alles bij ons terechtkunnen. We hebben accountants, juristen, fiscalisten, financieringsspecialisten, noem maar op. We moeten hen zo goed mogelijk begeleiden in deze situatie. Ik denk ook dat het nu belangrijker is dan ooit om met een kop koffie in gesprek te gaan met bedrijven die het moeilijk hebben.”

CROP Family Services

Hoewel ze snel moesten schakelen en corona een grote invloed had op hun werkzaamheden, zijn Bijkerk en Van Deijl niet stil blijven zitten. Sterker nog: samen hebben ze CROP Family Services opgericht. Zo bundelen ze de krachten binnen CROP en begeleiden ze familiebedrijven en vermogende families op financieel en fiscaal-juridisch vlak. “Alle familiebedrijven lopen tegen dezelfde specifieke vraagstukken aan. Of het nu gaat over het structureren van familiebedrijven en het vermogen, de overdracht van aandelen of het waarderen van hun bedrijf. Hiermee zijn we geen vermogensbeheerder of family office, want de nadruk ligt op het fiscale, financiële en juridische aspect. Binnen CROP heeft iedereen zijn expertise: die wilden we graag clusteren.” Wat is gebeurd, in de vorm van CROP Family Services. “Dit maakt het makkelijker voor klanten én medewerkers om te weten bij wie ze met welke vragen terechtkunnen”, zet Van Deijl uiteen.

Persoonlijke drive

Het mogen dan wel fiscalisten pur sang zijn, de menselijke aanpak in vraagstukken rond familiebedrijven is de belangrijkste drijfveer voor beiden. “Mijn cliënten helpen met het verwezenlijken van een onbezorgde en zekere financiële toekomst beschouw ik als één van de meest bevredigende aspecten van mijn werk, waarbij je zeker verder moet kijken dan alleen de onderneming”, aldus Bijkerk. Ook voor Van Deijl is de persoonlijke aanpak een drijfveer. “We zijn vertrouwenspersonen. Dat maakt ons tot wie we zijn.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief