Daarom verloopt de bedrijfsoverdracht zo moeizaam (en wat je daaraan doet)

De overdracht binnen een familiebedrijf op de nieuwe generatie, verloopt lang niet altijd voorspoedig. Wat zijn de grootste valkuilen? En hoe ga je ze te lijf?

Schrik niet, maar in maar liefst zeventig procent van de gevallen mislukt een overdracht van de eerste op de tweede generatie. En twee generaties later is nog maar drie procent in handen van de familie. Dat is te lezen op de website van Quote.

‘Familiebedrijven zijn kwetsbaar’
Een aantal factoren leidt tot bovenstaande cijfers. Zo kan de voorgaande generatie niet altijd even goed afstand nemen van het bedrijf, diens ‘kindje’. Nieuwe generaties zien dit nog wel eens als een last. “Vergelijk het met een vlinder”, stelt professor Pursey Heugens, die onderzoek deed naar familiale ondernemingen en bedrijfsoverdracht. “Ook familiebedrijven zijn tijdens transformaties, net als vlinders, heel kwetsbaar. Hoe sneller de nieuwe generatie de oude ballast van zich af weet te schudden en gewoon durft te ondernemen, hoe groter de kans is dat het er weer snel goed voorstaat.”

Knallende ruzies
Ook knallende ruzies binnen de familie zijn logischerwijs niet bevorderlijk voor de overdracht. Kijk naar de familie Bos, die met onder meer uitlatenfabrikant Bosal de Quote 500 haalde. Karel Bos gaf het stokje in 2002 over aan Karel junior, maar na zes jaar liepen de meningsverschillen dusdanig de spuigaten uit, dat de tweede uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. Ook externe opvolger Aad Goudriaan lukte het niet het bedrijf weer naar een hoger plan te tillen.

Dit soort ruzies ontstaat vaak omdat nieuwe generaties een behoorlijke druk voelen. Ze willen het niet verpesten. Of ze zien op voorhand een overname al niet zitten: volgens cijfers van Ernst & Young laat tien procent van de studenten het familiebedrijf liever aan zich voorbijgaan. BDO-partner Joost Vat heeft wel een tip: “Baken taken zo goed mogelijk af. Kinderen moeten een eigen speelveld hebben binnen de organisatie. Anders gaat het mis. Begin ook al tien jaar vóór de daadwerkelijke overdracht met gesprekken met de nieuwe generatie. En leg afspraken vast in een familiestatuut.”

Aandelen
Een laatste tip die Quote familiebedrijven wil meegeven betreft de aandelen. ‘Hoewel fiscaal niet per se handig, is het verstandig een reëel bedrag voor uw aandelen te vragen. Dat voorkomt dat u afhankelijk wordt van het dividend.’

Meer lezen? Dat kan op Quotenet.nl.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief