Dag van het Familiebedrijf in kader van bestuur

Breukelen – Voor het zestiende jaar op rij wordt vandaag de Dag van het Familiebedrijf georganiseerd. In 2013 is het thema goed bestuur binnen familiebedrijven.

Op Nyenrode Business Universiteit zijn vandaag ruim 300 ondernemers en andere stakeholders uit familiebedrijven aanwezig voor lezingen en workshops rond goed bestuur binnen familiebedrijven. Verschillende kansen worden binnen deze groep bedrijven nu nog onvoldoende benut. Eén van die kansen is het aanstellen van een Raad van Commissarissen of een Raad van Advies “Er zijn momenteel maar weinig familiebedrijven met een RvC of een RvA”, zegt  Stefan Jansen, partner bij Baker Tilly Berk tegenover Fambizz. “Door familiebedrijven met een RvC of RvA aan het woord te laten, gaan andere familiebedrijven hopelijk ook de voordelen inzien van zo’n Raad.”

Goed bestuur
Ondanks dat veel familiebedrijven niet open staan voor een Raad van Commissarissen of Raad van Advies, kunnen ze er wel degelijk baat bij hebben. Doordat de sprekers op de Dag van het Familiebedrijf afkomstig zijn uit een familiebedrijf met RvC of RvA, wordt familiebedrijven duidelijk gemaakt wat het belang van een dergelijke Raad kan zijn. Eén van de sprekers is Henny Westland, CEO bij de Westland Kaas Groep.  “Het bedrijf bestaat nu 77 jaar en Henny Westland is nu al bezig met het bereiken van de 100 jaar. Zij wordt, mede door toedoen van de RvC, gedwongen om vooruit te kijken”, aldus Jansen.

Klankbord
Veel familiebedrijven onderschatten de toegevoegde waarde van een Rvc of RvA. Niet alleen houdt het klankbord een oogje in het zeil, maar let daarnaast ook op het voortbestaan van het familiebedrijf. Een voorbeeld van een situatie waarin dit van belang is, is wanneer een eigenaar een reorganisatie of overdracht te lang uitstelt. “Voor veel eigenaren voelt het eigenlijk als euthanasie als zij uit hun bedrijf stappen. Zij hebben jarenlang in het bedrijf gezeten en zien dit bedrijf als onderdeel van hun leven. Dat maakt het moeilijk om tijdig te beginnen met de overdracht naar een opvolger.” Met een Raad van Commissarissen of Raad van Advies voorkomt een bedrijf dat er in zo’n scenario onnodig tijd verloren gaat. Zij attenderen het familiebedrijf namelijk op de toekomst en wijzen de eigenaar tijdig op het zoeken naar een opvolger.

Opvolgingsproblematiek
Dat veel familiebedrijven kampen met opvolgingsproblemen, is al lang niet nieuw meer. Volgens Jansen is het opvolgingsprobleem een probleem van alle tijden en wordt er ieder jaar weer aandacht aan besteed tijdens de Dag van het Familiebedrijf. Nieuw is echter wel dat de eigen kinderen in een familiebedrijf niet meer als vanzelfsprekend gezien worden als de ideale opvolger. “Bij twijfel over geschiktheid van een opvolger is het vaak goed om deze eerst elders werkervaring op te laten doen. Wanneer dan blijkt dat hij of zij het niets vindt, dan ondervindt het familiebedrijf hier geen hinder van en weten zowel het bedrijf als de mogelijke opvolger waar het aan toe is.”

Interactieve dag
De Dag van het Familiebedrijf staat in het teken van interactie tussen familiebedrijven. “De deelnemers kunnen hun problemen voorleggen aan de sprekers en samen wordt gekeken naar een mogelijke oplossing. Dit zorgt vaak voor een belangrijke bijdrage wat betreft de ontwikkeling van het familiebedrijf”,  meent Jansen. Verder kunnen deelnemende familieondernemingen tijdens de Dag van het Familiebedrijf deelnemen aan vier workshops. Deze workshops geven ieder een eigen invulling aan het thema goed bestuur en worden gegeven door familiebedrijven die een RvC of een RvA hebben. Zij proberen andere familiebedrijven zo te overtuigen om ook een dergelijke Raad aan te stellen. Het doel van deze dag is familiebedrijven bewust maken van het belang van goed bestuur. Dit kan mede door het aanstellen van een Raad van Commissarissen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief