Damen Shipyards ziet kansen in Somalië

 In Innovatie

Gorinchem –Damen Shipyards gaat Somalië mogelijk helpen met het ontwikkelen van havens. Het familiebedrijf bezocht het Afrikaanse land met minister Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het Nederlandse scheepsbouwconcern Damen Shipyards gaat mogelijk zaken doen in Somalië. Samen met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en andere Nederlandse bedrijven, waaronder Boskalis en IHC Merwede, bezocht het familiebedrijf het Afrikaanse land. Volgens minister Ploumen is Somalië een fragiel land dat nog een lange weg te gaan heeft. “Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er zeker aanwezig, met name op het gebied van havenontwikkeling.”

Piraterij
Somalië doet veel mensen ongetwijfeld denken aan de piraterij die er geregeld voorkomt. Deze piraterij ontstaat met name doordat het Afrikaanse land aan een belangrijke doorvaartroute ligt.  Met behulp van de antipiraterijmissies van de NAVO, waar ook Nederland aan meewerkt, moet de veiligheid in het Afrikaanse land beter worden. “Mocht de veiligheidssituatie in Somalië verbeteren, dan is het zeker mogelijk dat de economische relatie tussen Nederland en Somalië groeit”, aldus minister Ploumen. Zodra de piraten een toontje lager zingen in het Afrikaanse land, dan kan onder meer familiebedrijf Damen Shipyards een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling. Voor het familiebedrijf zal dit de nodige omzet opleveren. Door de belangrijke doorvaartroute passeren veel grote schepen van en naar Azië de Somalische havens.

Nederland havenland
De rijke Nederlandse havengeschiedenis zorgt in de rest van de wereld voor de nodige interesse. “Nederland heeft al sinds jaar en dag kennis en expertise op het gebied van havens”, meent minister Ploumen. Dat was de hoofdreden dat de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkeling onder meer familiebedrijf Damen Shipyards meenam voor een bezoek aan Somalië. Het Afrikaanse land is nu nog grotendeels afhankelijk van voedselhulp, maar met de toekomstige ontwikkeling van de Somalische havens moet dat grotendeels worden tegengegaan.

Havenbedrijf in beweging
Damen Shipyards werd in 1927 opgericht door de gebroeders Jan en Marinus Damen. Na opsplitsing van het bedrijf werd Scheepswerf Damen NV., van Marinus en zijn zoon Kommer, de grootste. Uiteindelijk nam zoon Kommer de leiding in het familiebedrijf over van zijn vader en ontwikkelde het bedrijf zich tot internationale speler. Vandaag de dag kent het familiebedrijf vestigingen in 35 landen over de hele wereld. Met de mogelijke komst van Damen Shipyards naar Somalië wil het bedrijf ook in Afrika een belangrijke speler worden.

Recommended Posts