Dat gaat snel, het lijkt familiebedrijf Manutan wel!

De toename van online orders zorgt voor ongekende drukte in de Nederlandse magazijnen. Bij familiebedrijf Manutan, voorheen Overtoom, gaan de steekwagens als warme broodjes over de toonbank.

De Fransman Jean-Pierre Guichard was nog jong toen zijn vader André hem in 1966 vroeg om samen met hem een bedrijf te starten. Dat ging gepaard met de nodige risico’s. Guichard verkocht zelfs het huis van zijn gezin om de start van de onderneming mee te kunnen financieren.

In 1966 bestonden er al postorderbedrijven voor consumenten, maar nog niet voor bedrijven. André Guichard had het idee om gereedschappen (in het Frans manutention) via catalogi te verkopen. Een succesvol ondernemersverhaal was geboren. De kinderen van Jean-Pierre leiden sinds 2011 het bedrijf Manutan Group, dat in 1995 het in Nederland wereldberoemde Overtoom overnam en inmiddels voor een kwart beursgenoteerd is.

Snelheid Manutan

Sinds 2014 prijkt de naam Manutan op de gevel, als onderdeel van de internationale groep. In Nederland en België is het wellicht de bekendste leverancier van artikelen voor kantoor, magazijn, werkplaats en buitenterrein. Snelheid, waarmee Overtoom dankzij een succesvolle slogan veel bekendheid verwierf, is nog altijd een groot goed voor het in Den Dolder gevestigde bedrijf. De organisatie zet alle zeilen bij in deze tijd. Of het nu om een inklapbare steekwagen, een traploper steekwagen, een gewone werkbank of een opklapbare werkbank gaat: de vraag naar spullen voor werkplaatsen en magazijnen is momenteel ongekend groot. Dat is niet zo verwonderlijk, want in bepaalde bedrijfstakken wakkert de coronacrisis de online verkoop flink aan.

Alles voor magazijn, werkplaats en kantoor

Het bedrijf levert meer dan 200.000 producten. Het biedt letterlijk ‘alles voor magazijn, werkplaats en kantoor’. Dat betekent dat het bedrijf dus niet alleen actief is in de logistieke keten, maar ook in de wereld van kantoormeubilair. Het thuiswerken vraagt ook om geschikte werkplekken thuis. De weekplanner whiteboard doet het goed onder managers, terwijl veel thuiswerkers ook een nieuwe bureaustoel kopen, al dan niet gefacilieerd door ‘de zaak’.

Juist nu het hele begrip van de werkplek op z’n kop wordt gezet als gevolg van de coronacrisis, is de behoefte aan een vertrouwde én snelle leverancier die hiervoor levert groter dan ooit. Het succesvolle ondernemersverhaal van de familie Guichard gaat dan ook door, met een Nederlands en Belgisch accent. Van werkbank tot steekwagen, of juist een bureaustoel kopen? Met snelheid hoog in het vaandel blijft Manutan dé eerste (en meestal ook laatste) stop bij uitstek voor artikelen voor het kantoor, het magazijn, de werkplaats en het buitenterrein.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief