De 100 grootste familiebedrijven van Nederland

Amsterdam – De top 100 van de grootste familiebedrijven van Nederland is bekend. De lijst wordt aangevoerd door, wellicht niet heel verrassend, SHV Holdings.

Weekblad Elsevier heeft, in samenwerking met Bureau van Dijk, een ranglijst van de 100 grootste familiebedrijven samengesteld. De ranglijst is gebaseerd op de omzet van 2012; bij bedrijven waar dit nog niet van bekend is, werd gekeken naar de omzet van 2011.

Miljardenomzet
SHV Holdings staat op de eerste plaats in de Elsevier Top 100. Met een omzet van 20 miljard euro is de onderneming van de familie Fentener van Vlissingen het grootste familiebedrijf van Nederland. Heineken bezet de tweede plaats met een omzet van 18,4 miljard euro en daarna volgt BCD Holdings met een gemiddelde omzet van 17,5 miljard euro. In de top 10 staan verder onder meer Jumbo, Blokker, VanDrie Group en zuivelproducent Hoogwegt.  In totaal hebben de familiebedrijven uit de top 10 een gezamenlijke omzet van bijna 82 miljard euro.

Handel en productie
Opvallend is dat de ranglijst bestaat uit veel traditioneel Nederlandse ondernemingen. Er is een groot aantal handels- en productiebedrijven te vinden in de top 100. Veel van deze ondernemingen hebben een link met de land- en tuinbouw en transport.

De complete Top 100 is vanaf morgen te vinden in Elsevier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief