Beleggen in familiebedrijven loont

 In Finance

Deventer – Familiebedrijven presteren over het algemeen beter op de beurs. Wie zijn geld wil laten renderen, investeert daarom in een familiebedrijf.

Een derde van de ondernemingen in de S&P500, de Amerikaanse beursindex, en ongeveer de helft van de bedrijven op de Duitse beurs zijn familiebedrijven. Familiebedrijven presteren beter op de beurs en behalen een hoger rendement op hun geïnvesteerde vermogen dan niet-familiebedrijven met een sterk verspreid aandelenbezit. Dit concludeert het tijdschrift Beleggers Belangen. Het tijdschrift zette de tien meest interessante familiebedrijven ter wereld om in te beleggen op een rijtje. Met name familieondernemingen waarin de oprichtersfamilie nog deel uitmaakt van het bestuur blijken aantrekkelijk voor beleggers.

Succesfactoren
Er zijn verschillende redenen waarom familiebedrijven beter presteren dan niet-familiebedrijven. De belangrijkste succesfactor is de langetermijnvisie. Familiebedrijven hanteren deze visie om het familiekapitaal te behouden voor de volgende generaties. Dit is ook de reden waarom zij strategische keuzes maken die in sommige gevallen pas jaren later hun vruchten afwerpen. De meeste beursgenoteerde niet-familiebedrijven laten zich leiden door kwartaalresultaten.

Dat familiebedrijven succesvol zijn op de beurs blijkt tevens uit de outperformance die de indices laten zien. De DAXplus Family Firm 30 boekte het afgelopen decennium bijvoorbeeld een totaalrendement van 260 procent. De DAX bleef daarentegen steken op 181 procent.

Tijdschrift Beleggers Belangen deed onderzoek naar de beste familiebedrijven om in te beleggen. De uitkomsten hiervan zijn nu te lezen in het magazine.

Recommended Posts