“De big five woont in onze achtertuin”

 In Innovatie

Ed en Anka Zeeman stonden allebei aan het roer van een vastgoedbedrijf op het moment dat zij in Afrika een vakantieverblijf lieten bouwen in een wildpark. De familie Zeeman verhuurt inmiddels luxueuze lodges aan high-end gezinnen uit de hele wereld.

Zit ondernemerschap jullie in het bloed?
Ed: “Ik denk wel dat ik een ondernemer ben. Dat zit in je opvoeding. Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn vader (Jo Roelof Zeeman, red.) was en is een echte entrepreneur. Ook qua eigenzinnigheid bedoel ik. Hij is al meer dan vijftig jaar ondernemer. Ik zag het beheren van vastgoed wel zitten. Daar ben ik een bedrijf in gestart.”

Anka: “Ed is meer ondernemer dan ik, hoewel ik ook uit een ondernemersfamilie kom. Mijn vader was landbouwer. In 1988 kwam ik binnen bij Zeeman Bedrijven. In 1993 was ik betrokken bij Nieuwe Steen Investments, dat net daarvoor door mijn schoonvader was opgezet als ‘beleggingsvehikel’ voor een aantal zakenpartners. Het is allemaal behoorlijk uit de hand gelopen, in de goede zin van het woord. Lange tijd is de RvC op zoek geweest naar externe opvolging om het bedrijf minder all in the family te maken. Maar uiteindelijk kwam ze bij mij uit. Ik wist dat ik gehaald was voor de overgangsperiode tussen familiebedrijf en ‘normale corporate’, maar het was een geweldige tijd.”

Waar is het idee van Morukuru vandaan gekomen?
Ed: “We gingen jarenlang op safari. Afrika had ons hart gestolen. Op een dag zeiden we: eigenlijk zouden we hier zelf iets moeten hebben. Vervolgens hebben we de daad bij het woord gevoegd en lieten we een huis bouwen, midden in een wildpark in Zuid-Afrika. In 2005, binnen een jaar, was het klaar. Door het huis te verhuren als we er zelf niet waren, konden we het personeel bezighouden. We wisten: als je de beste lodge ter wereld bouwt, komen de klanten vanzelf. De omgeving is geweldig. We hebben 2500 hectare grond, midden in een wildpark (Madikwe Game Reserve, red.). De big five woont letterlijk in onze achtertuin.”

Wat is er verder bijzonder aan Morukuru?
Ed: “Wij exploiteren volgens een afwijkend concept. Wij verkopen geen ‘kamers’, maar verhuren villa’s exclusief en full service aan één gezelschap. Onze gasten worden ontvangen met zang en dans. Behalve een ranger die alles weet van de dieren en een tracker die voorop de auto naar sporen van beesten zoekt, hebben zij de beschikking over een chefkok, een butler, schoonmaakster en een gastvrouw.”

Anka: “Het personeel kent de omgeving, het weer en de natuur. De ranger zegt dan: je moet morgen vroeg op om de meeste dieren te zien. Maar je hoeft niets. Het is jouw huis, jouw auto en het zijn jouw mensen. Het doel van het verblijf moet zijn absolute vrijheid. Het personeel helpt je daarbij, van het begin tot het eind. Net als thuis. Een verblijf is trouwens niet goedkoop. We verhuren aan high-end gezinnen uit de hele wereld. We ontvangen veel Amerikanen, Engelsen en Australiërs. Nederlanders komen er ook wel, net als Duitsers en Indiërs.”

Recent Posts