De familie Lansbergen: van groenten naar gerbera’s

Pijnacker – De kas van familiebedrijf Lansbergen Gerbera’s is een waar kleurenpalet; vakken met gele, rode, roze, oranje en witte gerbera’s reiken tot ver achter in de kas. Binnen lijkt het al lange tijd hartje zomer, want de bloemen hebben warme omstandigheden nodig om te groeien. De familie doet er alles aan om de kwaliteit van de gerbera’s te behouden en duurzaamheid speelt daarbij een grote rol.

In de kas van familiebedrijf Lansbergen Gerbera’s zijn veel medewerkers bezig met het plukken van gerbera’s. Karretjes vol bossen bloemen rijden van achteruit de kas naar voren, waar ze klaargemaakt worden voor transport. “Het is hard werken, maar het is ook heel gezellig”, vertelt Ria Lansbergen terwijl ze door de kas loopt.

Nieuwe generatie, nieuwe producten
De familie Lansbergen is een echte ondernemersfamilie. De drie broers Aad, Kees en Hein namen het familiebedrijf in de jaren ’80 over van hun ouders en lopen nu alle drie nog rond in het bedrijf. Aad is dit jaar met pensioen gegaan, maar is nog wel vaak in de kas te vinden ter ondersteuning. Ria, de vrouw van Hein, kwam als puber werken bij het familiebedrijf en leerde daar Hein kennen. “En sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan”, lacht ze. Sinds een aantal jaar werken ook hun kinderen, Joyce en Mike, in het bedrijf. Zij zijn samen met Hein en Kees eigenaar van het familiebedrijf en met z’n vieren hebben ze alle aandelen in handen.

De schoonouders van Ria startten het familiebedrijf vlak na de Tweede Wereldoorlog. Van origine teelden zij groenten; in de kas waren onder andere bloemkolen, tomaten en komkommers te vinden. “Toen hun drie zoons in het bedrijf kwamen, zijn ze langzaam overgegaan op gerbera’s.”
Eerst teelde de familie de bloemen op een klein stukje grond in de kas om het te proberen. Dat ging goed en in 1980 stapte het bedrijf volledig over op gerbera’s. De voornaamste reden van deze overstap was dat met gerbera’s meer geld te verdienen was. “Wij waren één van de eerste bedrijven in Nederland die gerbera’s teelden en verkochten”, zegt Ria. Inmiddels transporteren zij hun gerbera’s naar Europa, Amerika en Rusland.

Besparen
Ook de familie Lansbergen ontkomt niet aan de gevolgen van de crisis, want in economisch slechte tijden kopen consumenten minder bloemen. “We hebben het niet zwaar, maar we letten er wel op dat we zo min mogelijk kosten maken.” Zo bespaart het bedrijf op personeelskosten door tijdens de rustigere periodes, zoals de winter, minder mensen in te zetten. Ook met watergebruik gaan de ondernemers slim om. “We hebben speciale buizen in de kas geïnstalleerd”, vertelt Ria terwijl ze naar de buizen onder de bloemen wijst. “Deze vangen het overtollige water op dat door de planten niet wordt opgenomen. Dat water hergebruiken we weer.” Dit hergebruik is niet alleen duurzaam, maar het bespaart ook kosten.

De familie Lansbergen hecht veel waarde aan duurzaamheid binnen het bedrijf. Zo zijn er plannen voor windmolens op het bedrijventerrein. “Als we energie van windmolens gebruiken, stoten we minder CO2 uit en besparen we fossiele energie. Dit komt ten goede aan het klimaat”, vertelt Ria.

Nieuwe ideeën
Joyce en Mike hebben veel nieuwe ideeën en voeren deze ook uit. “Hein en Kees staan erg open voor de nieuwe ideeën van de kinderen. Mike en Joyce trekken nu al meer de kar van het familiebedrijf”, vertelt Ria. “Mike is een echte tuinder die zich inzet voor het behoud en het verbeteren van de kwaliteit van de gerbera’s, terwijl Joyce meer verstand heeft van de zakelijke kant en zich bezighoudt met de boekhouding en promotie. In de toekomst zullen zij met hun nieuwe en innovatie ideeën het familiebedrijf naar een hoger niveau tillen. Een perfect duo.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief