De Kroon op uw werk: hoe verkrijgt u als familiebedrijf het predicaat Koninklijk?

Viert uw bedrijf binnenkort zijn 100-, 125- of 150-jarig jubileum? Dan kan het interessant zijn om u te verdiepen in het aanvragen van het predicaat Koninklijk. Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n predicaat aanvragen? Waarom zou u het doen? En wat is het verschil met de titel Hofleverancier?

Het predicaat Koninklijk is een beloning voor het feit dat u al die jaren een bedrijf van ‘naam en faam’ bent geweest. U ontvangt het als enige in de Nederlandse branche. Alleen de koning kan het predicaat toekennen.

Wat betekent het?
Een bedrijf dat het predicaat Koninklijk heeft, mag zijn naam voorzien van de term Koninklijk en een kroon opnemen in zijn logo. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de koning tegenover de ontvanger. Er zijn enkele honderden bedrijven, verenigingen, instellingen en stichtingen in Nederland die het predicaat Koninklijk hebben. Het complete overzicht staat hier.

Verschil met Hofleverancier
Het predicaat Koninklijk is alleen weggelegd voor organisaties met meer dan honderd medewerkers. Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen wel het predicaat Hofleverancier aanvragen. Zij hebben dan het recht tot het voeren van het Koninklijke Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Ook deze bedrijven moeten ten minste honderd jaar bestaan en een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio, dus niet landelijk. Verenigingen, stichtingen en instellingen kunnen geen hofleverancier worden, maar wel het predicaat Koninklijk dragen.

Wanneer komt u in aanmerking?
Uw onderneming moet wat betreft aard, omvang en betrouwbaarheid aanzien hebben en op zijn gebied in Nederland een prominente plaats innemen, bij voorkeur met een internationale uitstraling. Hierbij tellen de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers (ten minste honderd) en de omzet. De onderneming, de bestuursleden en commissarissen moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn.

Hoe verloopt de procedure?
Zo’n anderhalf jaar voor jubileumviering is het tijdstip om van start te gaan met de aanvraag. U begint bij de gemeente waarin u gevestigd bent. Zoek uit wie de verantwoordelijke is voor dergelijke aanvragen en neem daar contact mee op. Iedere gemeente kan net andere eisen stellen aan de aanvraag. De burgemeester verifieert of u voldoende gegevens heeft aangeleverd en raadpleegt de registers van de Justitiële Documentatiedienst. Vervolgens stuurt de burgemeester uw aanvraag, voorzien van zijn/haar advies, naar de Commissaris van de Koning. De provincie wint vervolgens informatie in bij verschillende instellingen, zoals diensten en ministeries die relevant zijn voor de beoordeling. Vervolgens geeft hij of zij een advies aan de Koning, die daarop zijn besluit baseert. De Commissaris van de Koning bericht de aanvrager over de beslissing van de Koning. Bij toekenning reikt de Commissaris van de Koning gewoonlijk de oorkonde uit die bij het predicaat hoort. De hele procedure duurt ongeveer een jaar.

Waaruit moet de aanvraag bestaan?
Voor uw aanvraag is een goede onderbouwing cruciaal, evenals een bewijs van de oprichtingsdatum, geschiedenis van de onderneming, een financieel overzicht tot vijf jaar geleden en het verwachte toekomstperspectief. Het bewijs van de oprichtingsdatum moet bij voorkeur een direct bewijs zijn. Bij voldoende historische onderbouwing kan een indirect bewijs volstaan, zoals een koopakte, of een vermelding in belastingregisters.

Bij de aanvraag moet ook een overzicht van de financiële kerncijfers zitten van de afgelopen vijf jaar. Hierin moeten ten minste staan: de netto omzet, het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen, het buitengewoon resultaat na belastingen, het resultaat na belastingen, de investeringen, de netto-kasstroom, het werkkapitaal, liquide middelen, eigen vermogen en vreemd vermogen.

In aanvulling op deze kerncijfers moet u een beschrijving geven van de financiële positie, gerelateerd aan de ontwikkelingen in de laatste drie tot vijf jaren, de huidige bedrijfsvoering en het verwachte toekomstperspectief. Het bestuur geeft hiermee de financiële reputatie en stabiliteit van de organisatie aan. De inhoud van deze beschrijving is vormvrij, maar de gedane uitspraken en gebruikte argumenten moeten voldoende zijn onderbouwd om een weloverwogen oordeel te kunnen vellen. Bij het financiële deel van de aanvraag moet een rapportage van een openbare accountant over de financiële kerngegevens en de beschrijving van de financiële positie.

Vijf tips

  1. Begin op tijd met uw aanvraag, zeker zo’n 1,5 jaar voordat u het jubileum wilt vieren. Immers, de provincie kan een jaar nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen.
  2. Zorg dat u binnen de gemeente één contactpersoon hebt bij wie u terecht kunt met vragen. Het is belangrijk om een goede band op te bouwen met deze persoon.
  3. Vraag exact na wat u moet aanleveren. Iedere gemeente kan hiervoor andere richtlijnen hebben.
  4. Zorg dat u uw aanvraag compleet aanlevert; als de provincie u opnieuw moet benaderen voor extra informatie, dan is dat vervelend.
  5. Na het indienen van uw aanvraag kunt u rekenen op een onverwacht bezoek van de arbeidsinspectie. Het is dus zaak uw bedrijf altijd op orde te hebben.

Kijk voor meer informatie op de site van het Koninklijk Huis: http://bit.ly/predicaatkoninklijk.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief