De Opvolgers – afl. 2: Stevige schuimkragen en brullende motoren

 In Opvolgers

Gisteren was alweer de tweede aflevering te zien van NPO1-programma De Opvolgers. Elke aflevering neemt Sander Schimmelpenninck de kijker mee naar twee familiebedrijven om het proces van de overname in beeld te brengen. Deze week was er een mooi contrast te zien tussen de traditionele Alfa Brouwerij van de familie Meens en de vele bedrijven van de wat meer impulsieve gebroeders Tom en Tim Coronel.

Bij de bierbrouwerij van de familie Meens wordt ’s ochtends vroeg al het eerste biertje geopend. Dat klinkt als een aantrekkelijk begin van de dag, maar er worden slechts kleine nipjes genomen om de kwaliteit van het bier te waarborgen. Want volgens directeur Harry kun je hiervoor niet blind afgaan op de laboratoriumwaardes. De bierbrouwerij is te vinden in het Zuid-Limburgse Schinnen en wordt al sinds 1870 van vader op zoon doorgegeven. Over twee jaar is het de beurt aan Harry om de scepter door te geven aan zijn kinderen.

De zoon en twee dochters van Harry zijn al werkzaam in het familiebedrijf en worden door vader al klaargestoomd voor de ophanden overname. Alle ingrediënten voor een succesvolle opvolging zijn aanwezig in deze vijfde generatie, maar moeten zij gezamenlijk gaan regeren over vaders land? De jongste dochter Charlotte zet hier vraagtekens bij. “Ik weet niet of wij met zijn drieën kunnen samenwerken. Jij had geen broers of zussen die je in de weg staan,” zegt ze tegen haar vader. “Of we moeten het bedrijf zo maken dat jullie allemaal op aparte afdelingen werken en elkaar niet zo vaak zien,” antwoord een vader die niets liever wil dan zijn kroost veilig binnen de muren van het familiebedrijf te houden.

Bij de familie Coronel gaat het er iets anders aan toe. Wanneer de namen Tim en Tom Coronel vallen, wordt meestal meteen aan autoracen gedacht, maar de familie ziet overal wel handel in. Het imperium begon met een kartbaan die de vier broers gezamenlijk hebben opgezet met het geld dat zij van hun moeder hadden geërfd. Onder Toms motto, “Niet te veel nadenken, maar vooral doen”, zijn er inmiddels enkele bedrijven bij gekomen: een klimbos, sportscholen, horecazaken, handelsondernemingen, een webshop en een eigen koffiemerk. Al deze bedrijven worden ook gerund door meerdere familieleden: Tim, Tom, broers Jip en Raymond, vader Tom Coronel sr., halfbroer Glenn en halfzus Lindsay.

Familiebedrijven zetten normaal in op de lange termijn, maar daar wordt binnen deze familie iets losser mee omgesprongen. De volgende generatie telt al zeven kinderen, dus troonopvolgers genoeg. Maar wanneer Tom zijn zoon langs ziet scheuren op de racebaan, zegt hij: “Hij vindt dit nu leuk, maar voor hetzelfde geldt zegt hij over twee jaar dat hij wil tennissen.” “En dan?” vraagt broer Tim zich af. “Dan geef ik hem acuut een tennisracket. Stuk goedkoper!” Zo te horen staat de druk voor de opvolgers in deze familie in een lagere versnelling.

De derde aflevering van De Opvolgers is dinsdag 14 augustus te zien om 22.15 uur bij Omroep WNL op NPO1.

Recent Posts
De Opvolgers © NPO1 WNL