De Opvolgers Afl. 5 – Van klassieke ballroom tot jong belegen kaas

 In Opvolgers

De vijfde en daarmee laatste aflevering van NPO1-programma De Opvolgers vond gisteren plaats. In deze uitzending was te zien hoe de Haarlemse dansschool van familie Schröder zich al generaties stijlvol voortbeweegt. En we volgden Westland Kaas B.V; die zoals de naam verraadt al jaren kaas verkopen. Geen tijd gehad voor de aflevering? Fambizz blikt terug op de aflevering en doet dat deze week door de ogen van Angelique Hommes van Nysingh Advocaten en Notarissen. Ze is als notaris gespecialiseerd in notariële thema’s omtrent familiebedrijven en ze zit in de redactieraad van Fambizz. 

In deze aflevering bezoekt presentator Sander Schimmelpenninck de dansschool van familie Schröder in Haarlem. Al bijna 100 jaar runt familie Schröder deze dansschool vol passie. Drie generaties geven nog dansles, dus ook Wim Schröder sr. met zijn echtgenote, die beiden al bijna 80 jaar zijn. Zij werken nog drie dagen in de week voor de dansschool.

De derde en vierde generatie besturen nu samen het danscentrum, met veel invloed en zeggenschap van hun partners (‘de koude kant’), die met name het zakelijke deel voor hun rekening nemen. “Best bijzonder, want vaak zijn het toch de eigen afstammelingen die de beslissingen nemen in een familiebedrijf. De besluitvorming verloopt bij deze dansschool zeer democratisch; er is geen sprake van een hiërarchische verhouding tussen de derde en de vierde generatie” aldus Hommes.

Wim Schröder jr. heeft twee zonen: Jeroen en Steven. Jeroen is de oudste zoon en bedrijfsopvolger. Steven is blij dat zijn broer dit vol passie doet. Jeroen heeft een opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit gedaan, heeft een externe fulltime baan en helpt alleen mee in het familiebedrijf (achter de bar) bij feesten en partijen. Als Steven had gewild, had hij ook opvolger kunnen zijn. Er zou dan een extra vestiging voor hem geopend worden, want beide kinderen moeten gelijke kansen krijgen. “In de praktijk kom ik dat ook veel tegen: alle kinderen moeten de kans krijgen om – bij gebleken geschiktheid- opvolger te worden en het vermogen moet eerlijk verdeeld worden tussen alle kinderen, dus ook onder de niet-opvolgers. Wanneer een kind niet voor opvolging kiest, maar wel de waarde van het bedrijf ‘krijgt’, wordt dat vaak in het testament gecompenseerd voor de andere kinderen. Steven maakt zich daar niet druk om in dit familiebedrijf”; constateert Hommes.

Ook zien we in deze aflevering de derde generatie van Westland Kaas, een familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat. Hommes: “De eerste generatie had een vacuümmachine bedacht voor plakjes kaas en dat werkte ook nog (na zes weken nog geen schimmel)! Daarna verkochten ze veel vacuüm verpakte kaas aan slagers en dit liep behoorlijk uit de hand. Nu hebben ze een omzet van 100 miljoen euro per jaar en 100 werknemers in dienst.”

Toen de tweede generatie met pensioen ging, was de derde generatie nog niet klaar om het bedrijf te runnen. Daarom werd het familiebedrijf tien jaar lang gerund door een externe directeur, totdat Henny Westland er klaar voor was. In 2012 werd zij benoemd tot algemeen directeur. Voor het eerst een vrouw die leiding gaf aan het familiebedrijf! De familie wilde graag weer een directeur uit haar eigen gelederen benoemen. “De hele familie (39 personen) heeft certificaten van aandelen, dat betekent geen zeggenschap, maar wel recht op dividend. Dit komt vaak voor bij familiebedrijven. De familie blijft wel betrokken, maar heeft geen zeggenschap” legt de notaris van Nysingh Advocaten en Notarissen uit.

Ze vertelt verder over wat haar in de uitzending opviel: “Toen Henny net algemeen directeur was, werd ze bestookt met vragen vanuit de familie. Dat werkte niet; zowel leiding geven aan het bedrijf als aan de familie. Er werd afgesproken dat haar nicht Henriette voorzitter werd van het aandeelhoudersbestuur. Vier familieleden werken nu in het familiebedrijf. De vierde generatie wordt nu begeleid door hun oma Hacé Westland, waarbij hun interesses en ambities worden gestimuleerd. Het was al met al weer een interessante aflevering!

 

Recent Posts