De oudste familiebedrijven van Nederland: Vergeest Metaalbewerking

 In Bedrijfsoverdracht

Nyenrode Business School deed samen met Baker Tilly Berk onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland. In de lijst staat Vergeest Metaalbewerking op de elfde plaats.

Saillant detail: de jongste generatie werkt niet samen, maar heeft twee aparte bedrijven in dezelfde tak van sport opgericht – met nota bene dezelfde naam. Een verstandige en opvallende oplossing om ruzies in het familiebedrijf te voorkomen.

Het bedrijf stamt uit het jaar 1700, en heeft in de loop der jaren heel wat meegemaakt. Na de oprichting was de smederij allereerst gevestigd in het centrum van Hernen (Gelderland), waar Peter Vergeest zich voornamelijk bezig hield met het beslaan van paarden.

Kinderen op de werkplaats
Eeuwen later loopt er een vierjarige nazaat van Peter door de werkplaats. De liefde voor metaalbewerking zit er al jong in bij Nol Vergeest, als hij op deze leeftijd al dingen aan elkaar last in het bedrijf van zijn vader. Het bedrijf is sinds Peter overgegaan van vader op zoon. Nol Vergeest is momenteel directeur-eigenaar en is de achtste generatie van de familie die het bedrijf, dat nu gevestigd is in Druten (zo’n twintig kilometer verder), mag leiden. Hij nam het bedrijf van zijn vader Willem over toen hij 26 jaar was en werkte op dat moment al acht jaar bij het metaalverwerkingsbedrijf. Vijf jaar later overlijdt zijn vader, waarna de verantwoordelijkheid van het bedrijf volledig op zijn schouders rust.

Gescheiden broers
De broer van Nol, Joris Vergeest, is ook metaalverwerker. Joris werkt echter niet in het familiebedrijf, maar heeft de leiding over een soortgelijk bedrijf, dat ook Vergeest Metaalbewerking heet. “Joris is opnieuw gestart en heeft zijn eigen klanten moeten werven. Andersom heb ik de klanten vanuit het bedrijf van mijn vader overgenomen.”
Er is door de familie altijd bewust gekozen voor deze oplossing, omdat de karakters van beide broers anders teveel met elkaar botsen. En dat is geen probleem binnen de familie. “Wij zijn beiden doorbijters. Als doorbijter moet je niet iemand voor je hebben lopen die in de weg ligt.”

Organisatiestructuur
Op de website verklaart Nol Vergeest dat hij blij is met de platte organisatie in het bedrijf: iedereen kan zonder kloppen zijn kantoor binnen lopen. “Bij ons geen vergadercultuur. (…) Iedereen voelt zich betrokken, het ziekteverzuim ligt onder de 1 procent.”

Of zijn zoon Pim ook op achttienjarige leeftijd in het bedrijf komt werken? En of die ook op zijn 26ste het bedrijf overneemt? Dat weet Nol nog niet. “Pim mag natuurlijk gaan doen wat hij wil, maar natuurlijk is het mooi als het een eeuwenoud familiebedrijf blijft. Je kan je kind niet opzadelen met zo’n last.”

Twee jaar geleden maakte omroep Max een serie over de oudste familiebedrijven van Nederland, waar Vergeest ook in terug te vinden is. Nol Vergeest, directeur-eigenaar van het familiebedrijf, werd dan ook uitvoerig geïnterviewd. Dat interview kijkt u hier terug.

Recommended Posts