“De overname heeft nooit als een verplichting gevoeld”

 In Bedrijfsoverdracht

Sebastiaan Sanders (36) nam niet direct het bedrijf van zijn vader over; er werd eerst hulp ingeschakeld van een tijdelijke, externe directie. Toch groeide Leolux Designmeubelen uit tot een succesvolle organisatie met 350 medewerkers op de loonlijst.

“De overname heeft nooit gevoeld als een verplichting”, vertelt de jonge Sanders aan De Volkskrant. En dat blijkt, want toen vader Jeroen (67) het stokje in 2009 wilde overdragen om te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen, bedankte zijn zoon vriendelijk. Hij vond zichzelf nog te jong en wilde eerst meer ervaring opdoen. Andere kinderen van de ondernemer hadden nooit interesse getoond in een overname van het in 1934 opgerichte bedrijf. Uiteindelijk werd de jonge Sanders in 2012 eigenaar van de zaak, samen met een partner. Het oorspronkelijke bedrijf werd opgericht in 1934. Inmiddels heeft Leolux vestigingen in onder meer Eindhoven, Utrecht en Brussel.

Veranderende markt
Twee jaar lang nam Sanders ‘vrij’ van zijn pensioen en trad hij op als persoonlijk adviseur. Zijn zoon laat weten aan De Volkskrant dat zijn vader nog vaak gelijk heeft als hij ergens anders over denkt. “Maar de markt verandert ook. Meubels die mensen twintig jaar geleden mooi vonden, verkopen we nu niet meer.”

Volgens zijn vader doet zoon Sanders fantastisch werk. “Een bedrijf loslaten is net als een kind dat uit huis gaat: het is niet helemaal van jou. En zo hoort het ook.”

Recommended Posts