De troonwisseling: wat verandert er?

Den Haag – Koningin Beatrix staat aan het hoofd van het bekendste familiebedrijf van Nederland: het koningshuis. Vanaf 30 april volgt haar zoon haar op. Wat betekent dit voor ons?

Prins Willem-Alexander zal na 30 april koning van Nederland zijn, met Máxima als koningin. De ministerraad komt later vandaag samen om over de troonwisseling te praten. Het zal dan vooral gaan over de geplande staatsbezoeken en andere officiële bezoeken van de koninklijke familie. Omdat de rol van het koningshuis enkel symbolisch is, zullen er in de politiek geen veranderingen plaatsvinden. Maar wat verandert er dan wel?

Koningsdag
De koninklijke familie zou Koninginnedag dit jaar eigenlijk vieren in Amstelveen en De Rijp. De nationale feestdag zal in 2013 echter anders ingevuld worden. Dit is namelijk de dag waarop koningin Beatrix officieel uit haar ambt treedt. Dat betekent dan ook meteen het einde van Koninginnedag, want vanaf volgend jaar vieren we Koningsdag. In plaats van 30 april, vieren we deze dag op 27 april: Willem-Alexanders verjaardag. Over het algemeen is dit een vrije dag, maar in cao’s kunnen bedrijven anders afspreken met hun werknemers. Winkelketens, zoals familiebedrijf V&D, zijn vaak geopend op de feestdag.

Reclames
Bedrijven spelen graag in op de actualiteit. Familiebedrijven Heineken en Bavaria hebben hun advertenties met betrekking tot het koningshuis al gepubliceerd. Bavaria grapt met de voormalige reputatie van ‘Prins Pils’ van onze toekomstige koning. Heineken roept in haar advertentie dat “Koningsdag net zo lekker is”. Andere reclame-uitingen met betrekking tot de troonwisseling zullen ongetwijfeld snel volgen.

Moderne koning
Waar koningin Beatrix vaak werd gezien als zakelijk, wil haar zoon graag wat losser en moderner zijn. Hij zegt een voorbeeld te nemen aan zijn oma, prinses Juliana. Willem-Alexander wil dus in zijn ambt minder statig overkomen.

Postzegels en euromunten
Een nieuwe leider betekent nieuwe postzegels en euromunten. PostNL geeft aan binnenkort met een speciale postzegel te komen waar zowel koningin Beatrix als prins Willem-Alexander op staan. Enkele maanden daarna zal de definitieve, nieuwe postzegel verschijnen. Hoe deze eruit komt te zien, is nog niet bekend. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) moet ook nieuwe euromunten ontwerpen, daar het in de wet staat dat de koning of koningin van Nederland op de munt afgebeeld moet staan. Dit kan echter enkele jaren duren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief