Deze familiebedrijven leveren de meeste miljardairs

Iedereen kent Microsoft-man Bill Gates en Facebook-man Mark Zuckerberg als enkele van de rijkste mannen ter wereld. Maar er zijn andere bedrijven die als onderneming méér miljardairs hebben opgeleverd, waaronder enkele familiebedrijven.

Het Amerikaanse magazine Forbes publiceerde onlangs met veel poespas zijn jaarlijkse lijst van de rijkste mensen ter wereld. Bill Gates blijft koploper met een geschat vermogen van 75 miljard dollar.

Forbes is echter niet de enige die lijstjes van miljardairs publiceert. Het Chinese bedrijf Hurun geeft jaarlijks ook een overzicht van de filthy rich in de wereld. Hurun geeft daarbij ook aan welke bedrijven de meeste miljardairs hebben opgeleverd. Op deze Hurun-lijst komen een aantal familiebedrijven voor. We lopen de vier belangrijkste door.

Cargill: 10 miljardairs
De Amerikaanse handelaar in landbouwproducten, Cargill, staat bovenaan de lijst met maarliefst tien miljardairs, waarvan er zes in de Forbes400 staan.

#219 Pauline MacMillan Keinath 5,7 miljard dollar

#308 Whitney MacMillan 4,7 miljard dollar

#435 Gwendolyn Sontheim Meyer 3,6 miljard dollar

#527 Austen Cargill, II. 3,2 miljard dollar

#527 James Cargill, II. 3,2 miljard dollar

#527 Marianne Liebmann 3,2 miljard dollar

Dit familiebedrijf begon in 1865 als een kleinschalige graanopslag. Vandaag de dag is de landbouwgigant het grootste private bedrijf in de wereld, met bijna 120 miljard dollar omzet en 130.000 werknemers in 63 landen. De familie Cargill heeft nog steeds 88 procent van het bedrijf in eigen beheer.

Oetker: 8 miljardairs
Het Duitse voedingsbedrijf Dr. Oetker staat met acht miljardairs op nummer twee.

Meneer Oetker stierf in 2007 op 90-jarige leeftijd. Hij liet acht kinderen uit drie verschillende huwelijken achter: Rosely Schweizer, August Oetker, Bergit Douglas, Christian Oetker, Richard Oetker, Alfred Oetker, Carl Ferdinand Oetker en Julia Oetker. Hij liet ze alleen niet achter met lege handen: zijn voedselimperium is inmiddels 12 miljard dollar waard volgens de miljardairen-index van Bloomberg. Elk van de Oetker-kinderen beheert 12,5 procent van de holding.

SC Johnson & Son: 7 miljardairs
De verkoper van schoonmaakproducten, SC Johnson & Son, staat met zeven miljardairs op de derde plek. De meest beruchte van de zeven is waarschijnlijk Curt Johnson, die aan het hoofd heeft gestaan van het bedrijf. In 2011 werd hij opgepakt voor het seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. Hij heeft hiervoor uiteindelijk, door een gebrek aan medewerking van getuigen, maar drie maanden voor in de gevangenis gezeten.

SC Johnson & Son werd opgericht in 1886 door SC Johnson. Zijn zoon runde het bedrijf tot 1928, toen hij stierf. Het bedrijf is vandaag de dag nog 100 procent in handen van de familie.

SACI Falabella: 5 miljardairs
Detailhandelaar SACI Falabella uit Chili komt met vijf miljardairs op de vierde plek. Het bedrijf, vernoemd naar het kleinste paardje ter wereld, is met 11,5 miljard dollar omzet per jaar Chili’s grootste bedrijf. De keten bestaat uit warenhuizen, supermarkten en bouwmarkten. De familie Solari heeft 63 procent van de holding in eigen beheer. Volgens de Bloomberg-index is de familie ongeveer 16,5 miljard dollar waard. Hoewel maar liefst vijf familieleden zichzelf miljardair mogen noemen, worden ze bijna nooit genoemd in de media. Volgens intimi houdt de familie graag een low profile.

Rijkste Nederlandse families
Ook Nederland kent een aantal miljardairs uit familiebedrijven. Volgens de Quote500 horen de volgende namen tot de rijkste families in Nederland:

Familie Brenninkmeijer (C&A)                                           22 miljard euro

Familie Van der Vorm (HAL Investments)                      8,5 miljard euro +37,1%

Familie De Rijcke (Kruidvat, Groenewoudt)                    2 miljard euro +5,3%

Familie Dreesmann (V&D)                                                   1,6 miljard euro 0%

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief