Digitalisering van het MKB

 In Innovatie

Steeds meer ondernemers in het MKB maken gebruik van online diensten, zoals de cloud. Digitalisering dringt dus ook door in midden- en kleinbedrijf, zeggen deskundigen. 

Onlangs bleek dat steeds meer MKB’ers gebruik maken van online diensten, al gaan die diensten soms gepaard met veiligheidsrisico’s. Het ministerie van Economische Zaken onderzocht of het mogelijk was om een internetkeurmerk te lanceren.

Keurmerk
Dit keurmerk is er uiteindelijk niet gekomen: het ministerie concludeerde dat een keurmerk voor veilig internet voor het midden- en kleinbedrijf te veelzijdig is. Zo moeten alle e-mails in de cloud veilig zijn en websites niet te hacken zijn. Maar het ministerie geeft het nog niet op. Er is een ander traject opgezet onder ‘cybersecure MKB’, waarin ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf moeten worden geadviseerd over veiligheidsmaatregelen.

Stap naar de cloud
Copaco CEO Iwan Kuijpers vertelt: “We merken nu heel sterk dat ook de MKB-markt de stap naar de cloud aan het maken is.” Het midden- en kleinbedrijf gebruikt de cloud het meest voor dataopslag (34%) en voor e-mails (33). Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau PanelCix, dat is uitgevoerd in opdracht van TBM en Voiceworks.

Deze ontwikkeling blijft niet onopgemerkt. Bedrijven haken in op de digitalisering van MKB’ers. Zo richtten Dell en Microsoft samen een nieuwe clouddienst op, genaamd Cloud Platform System Standard. Anders dan andere bedrijven, richten Dell en Microsoft het nieuwe platform op ondernemers in het midden- of kleinbedrijf.

 

Recommended Posts
Bonbon Napoleon