DNB waarschuwt MKB voor renteverhoging

 In Geen categorie

Het Nederlands MKB, waaronder veel familiebedrijven, heeft te vrezen voor de verhoging van de rente. Dat stelt Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB). 

Burgers en bedrijven zouden inmiddels zó gewend zijn geraakt aan het goedkope lenen, dat ze klappen kunnen krijgen als de rente weer gaat stijgen. Dit schrijft DNB in haar halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit.

MKB vangt klappen
DNB stelt dat vooral het midden- en kleinbedrijf kwetsbaar zou zijn als de rente weer stijgt. Zo’n zes procent van het totaal aantal leningen dat banken hebben verstrekt aan het mkb geldt nu als ‘probleemlening’. Een probleemlening heet zo, omdat de kans op wanbetaling bij zo’n lening 100 procent is.

In 2009 lag dit percentage nog op ruim 3 procent. De financiële positie van kleinere bedrijven in de bouwnijverheid en de detailhandel zou volgens de DNB ‘in de nasleep van de crisis sterk verslechterd zijn’.

Minder lenen
DNB pleit voor het afbouwen van fiscale prikkels om te lenen, zodat bedrijven ontmoedigd worden om zich in de schulden te steken.

Recent Posts