Dochter van Toverland-baas niet behandeld als sprookjesprinses maar net als de rest van het personeel

Familieleden krijgen binnen een familiebedrijf altijd een voorkeursbehandeling in verhouding met andere werknemers. De kinderen van de directeur krijgen immers meer loon, mogen ongestraft later binnen komen en hoeven minder hard te werken voor een promotie. Toch? Absoluut niet waar in het geval van Tessa Maessen, communicatiemanager bij Toverland en onderdeel van dit familiebedrijf. Ze vertelt er over in het AD

Tessa Maessen (28) werkt in het Limburgse attractiepark Toverland als manager van de afdeling Communicatie. En: ze is de dochter van de directrice. Ze kent de vooroordelen, maar die wijst ze resoluut van de hand. “Ik werd net zo kritisch bekeken en beoordeeld door managers en andere leidinggevenden toen ik aan de slag ging. En dat gebeurt ook vandaag nog steeds, net zoals bij ieder ander. Want uiteindelijk gaat het om wat goed is voor het bedrijf.”

Knokken voor positie
Jaarlijks ontvangt Toverland zo’n 700.000 bezoekers. Dit jaar investeert het themapark 35 miljoen euro in twee gebieden  met een  nieuwe achtbaan, een waterattractie, restaurants en winkels. Tessa presenteert de livestream van de persopening. Ze zorgt ook dat de communicatie rond de mega-uitbreiding soepel verloopt. “Maar ook ik heb gewoon moeten knokken voor mijn positie”, licht ze toe. “En ik krijg een normaal salaris – geen euro meer dan mijn collega’s.” Volgens arbeidscoach Waterreus  bestaat het misverstand dat jongere opvolgers vaak niets fout kunnen doen. Maar ook zij kunnen genadeloos worden behandeld.

Beoordeeld op capaciteiten en niet op familieband
Ook bij Tessa keek men streng naar haar capaciteiten. ,,Mijn oom, de eigenaar, zei tegen me dat hij het geweldig zou vinden als Toverland een familiebedrijf blijft. Maar dan moet iedereen wel de goede capaciteiten hebben en op een plek zitten die voor het bedrijf goed is. Toverland is een soort ‘apart familielid’ geworden. De organisatie mag er niet onder lijden als wij niet competent zouden zijn. Ik ben dus gewoon kritisch beoordeeld op mijn capaciteiten. Als ik niet voldoe aan de kwaliteitseisen van de organisatie, lig ook ik er gewoon uit. Dat kan hard zijn, maar wel rechtvaardig.”

Klik voor het gehele AD-artikel hier 

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief