Dochters nemen steeds vaker familiebedrijf over

 In Bedrijfsoverdracht

Familiebedrijven worden steeds vaker overgenomen door de dochters. Er ontstaan zelfs bedrijven die al decennia worden geleid via de vrouwelijke lijn. Dat schrijft Management Team.

Drie mooie voorbeelden: Henny Westland nam het internationale bedrijf Westland Kaas Groep over van haar oom. Ze ontving in 2014 de Familiebedrijven Award van premier Mark Rutte. Thecla Bowedes werd in 2011 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar, zij volgde haar vader op als directeur van Scheepswerven Bowedes en nam later nog twee bedrijven over. Marlies van der Wijhe is Zakenvrouw van het jaar in 2010 en is bestuursvoorzitter van het bedrijf Van Wijhe Verf.

Stille revolutie
Het is een revolutie die zich op de achtergrond voltrekt. Officiële cijfers zijn er nog niet voor Nederland, maar in België wel. Diane Arijs – docent-onderzoekster aan de Hogeschool-Universiteit Brussel – ontdekte dat ongeveer een derde van de familiebedrijven in België in de aankomende tien jaar een vrouwelijke opvolger krijgen. Tien jaar geleden was dat nog maar 23 procent. Dochters krijgen meer kansen en zien het zelf ook steeds vaker zitten om directeur te worden van het familiebedrijf.

Serieuze overnamekandidaten
Ilse Matser, verbonden als lector Familiebedrijven aan Hogeschool Windesheim, signaleert de trend ook in Nederland: ‘Jammer genoeg staat in ons handelsregister geen vinkje bij de sekse van de bedrijfseigenaar, en staat er ook niet of het een familiebedrijf betreft. Maar mijn beeld is dat dochters steeds vaker serieuze overnamekandidaten zijn.’

Harder vechten
Toch blijken dochters nog altijd iets harder te moeten vechten om in beeld te komen als opvolger dan zonen. Anita Veenendaal, cfo bij het internationale bedrijf Keykeg Lightweight Containers, merkte dat toen ze in het bedrijf kwam. ‘Het is lastig als je vader naar je kijkt alsof je nog dat meisje bent in de zandbak. Mijn broer zag hij veel eerder voor vol aan.’ Nu is zij als cfo verantwoordelijk voor de verkoop en haar broer is technisch directeur.

Recommended Posts