Doek valt nu echt voor Scheer & Foppen

 In Geen categorie

Het einde lijkt nu echt in zicht voor familiebedrijf Scheer & Foppen. Het lukt de elektronicazaak niet een nieuwe koper voor het bedrijf te vinden, en ook losse onderdelen zoals de webshops zijn niet gewild genoeg.

De curatoren lieten dinsdag weten dat de circa vijfhonderd medewerkers van de keten uit Harderwijk definitief op straat staan. Dat schrijft NRC. De bijna zestig winkels zijn definitief gesloten, evenals de webshops. Ook gaat de stekker uit Bobshop en logistiek onderdeel E-man.

“Scheer & Foppen liep juist voorop”
Scheer & Foppen ging in juni failliet. Verliezen van een ton per week waren richting het einde eerder regel dan uitzondering en over 2015 leed de organisatie drie miljoen euro verlies. Probleem voor Scheer & Foppen was dat consumenten producten als televisies en stofzuigers in toenemende mate via het internet zijn gaan kopen, en steeds minder in de elektronicazaak zelf. Volgens koepelorganisatie Uneto-VNI heeft Scheer & Foppen juist tijdig geïnvesteerd in de noodzakelijke koppeling tussen fysieke winkels en webshops. “Het bedrijf liep daarin voorop. Grote prijsdruk en hevige concurrentie van webwinkels hebben helaas geleid tot dit faillissement.”

Geen geloof meer in concept
Eind juni berichtte Fambizz nog over een mogelijke doorstart van het familiebedrijf. Twintig partijen zouden zich hebben gemeld, waaronder ook internationale geïnteresseerden. “Er zat van alles tussen”, vertelt curator Eric Looijen. “Investeerders, maar ook franchisers die een paar filialen wilden scoren.” Tevergeefs dus. Volgens Looijen boden ze te weinig. Een nieuwe koper vinden was volgens hem een hele onderneming geworden, kijkend naar de veranderende wereld van elektronicaverkoop. De familie Foppen zou overigens weinig behoefte hebben aan een doorstart. Looijen: “Ze geloven zelf ook niet meer in het concept.”

Daarmee valt het doek definitief voor Scheer & Foppen. Na 52 jaar komt er een einde aan de onderneming van visserszoon Aart Foppen, die zelf in 2013 overleed.

Recommended Posts