Dr. Oetker steunde nazi’s

 In Bestuur & Personeel

Deventer – Rudolf-August Oetker, voormalig directeur van het familiebedrijf Dr. Oetker, werkte in oorlogstijd nauw samen met de nazi’s. De familie maakt dit zelf bekend na zelf gefinancierd onderzoek.

Het familiebedrijf Dr. Oetker, dat in Nederland vooral bekend staat om haar pizza’s en toetjes, steunde de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voedingsmiddelenbedrijf profiteerde zelf ook van haar steun aan de nazi’s. Dit schrijven onderzoekers in het door de familie Oetker uitgebrachte boek ‘Dr. Oetker und der Nationalsozialismus’ dat maandag verschijnt. Voor het eerst geeft de familie Oetker een kijkje in het zwarte verleden van het familiebedrijf.

Geheimzinnig verleden
“Mijn vader was een nazi”, zegt August Oetker, zoon en opvolger van Rudolf-August, in ZEIT online. In 2009 gaf de familie Oetker opdracht tot het onderzoeken van de geschiedenis van het familiebedrijf ten tijde van het nationaalsocialisme. Dit onderzoek financierde de familie zelf en is uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappers. Aanleiding voor het onderzoek is de geheimzinnigheid van Rudolf-August over de oorlog en zijn rol in deze tijd. “Hij wilde er nooit over praten”, zegt August. “Als we er naar vroegen zei hij: kinderen laat me met rust!”

Nazibanden
De in 2009 overleden Rudolf-August heeft nooit aangegeven in welke mate hij en zijn bedrijf betrokken waren bij het nationaal-socialisme. Ook over de steun die hij gaf en kreeg van de nazi’s repte Rudolf-August met geen woord. Met het boek geeft de familie toch een kijkje in de roemruchtige geschiedenis van het familiebedrijf. August Oetker vindt het jammer dat het zo is gelopen: “Wij als familie moeten accepteren dat de verantwoordelijke personen toentertijd het systeem goedgekeurd en ondersteund hebben en soms beslissingen namen waarvan wij vandaag de dag wensen dat zij anders waren.”

Dr. Oetker
August Oetker, overgrootvader van de huidige directeur, nam in 1891 in Bielefeld één van de vier apotheken in de stad over. In een kamertje van deze apotheek legde August de basis voor het familiebedrijf. In 1941 kwam diens kleinzoon Rudolf-August Oetker in het bedrijf. Dit jaar startte Rudolf-August tevens zijn banden met de Waffen SS. Nadat de familieleden van Rudolf-August om het leven kwamen bij een bombardement, nam Rudolf-August de leiding van het familiebedrijf over. Sinds 1917 zijn Dr. Oetker producten in Nederland verkrijgbaar.

Recommended Posts