Drie finalisten Familiebedrijven Award 2019 uitgelicht

Woensdag 10 april is het tijd voor de finale van de Familiebedrijven Award 2019. Wie zijn de finalisten en hoe hebben ze het zover weten te schoppen? Een profielschets van Koppert Biological Systems, Lely en Otolift Trapliften.

De Stichting Familie Onderneming, opgericht door de Nederlandse topondernemer John Fentener van Vlissingen, vormt een ruggensteun voor het Nederlandse familiebedrijfsleven.  In die hoedanigheid wordt voor het zevende jaar op een rij de Familiebedrijven Award uitgereikt. Woensdag 10 april wordt uit drie finalisten één winnaar gekozen. Wie zijn de kanshebber van dit jaar? We schetsen een beeld, aan de hand van een uitgebreid artikel in Het Algemeen Dagblad.

Koppert Biological Systems

Gebrekkige ongediertebestrijding lag aan de basis van het ontstaan van Koppert Biological Systems. Terwijl spintmijt de komkommers van kweker Jan Koppert vernielde, werd hij zelf ziek van de bestrijdingsmiddelen, die het ongedierte niet eens tegenhielden. ‘Dat kan beter’, was hij destijds (omstreeks 1967) van mening. En zo geschiedde.

Inmiddels is het bedrijf toe aan de derde generatie Koppert. Het familiebedrijf is een wereldleider wanneer het aankomt op weerbare planenteelt, biologische gewasbescherming en bestuiving van planten (onder meer door hommels en andere insecten in te zetten). Ook de familie Oosthoek is (nog steeds) eigenaar van Koppert Biological Systems: van beide familie zijn telgen doorheen het hele Zuid-Hollandse bedrijf actief. De verwachting is dat de derde generatie Koppert en Oosthoek het roer na verloop van tijd volledig overneemt van hun voorgangers.

Lely

Voor Lely begon het in 1948 allemaal met de broers Cornelis en Arij van der Lely, die met de  ‘harkeerder’ hun eerste landbouwwerktuig op de markt brachten. Vandaag de dag richt het bedrijf zich op geautomatiseerde systemen voor de veeteelt: een zakelijke verschuiving die de tweede generatie van de familie Van der Lely zwaar viel, maar het bedrijf, op zijn zachtst gezegd, geen windeieren heeft gelegd.

Met 1.500 werknemers – werkzaam in meer dan veertig landen – en houder van maar liefst 1.600 patenten,  is het bedrijf uit Maassluis inmiddels een wereldspeler binnen de veehouderij. Met name melkrobot Lely Astronaut (1992) wordt gezien als een toonaangevende uitvinding binnen de sector. Vanzelfsprekend niet de enige innovatie, maar wel symbool staand voor alle andere systemen: ze moeten het leven van de boer makkelijker maken.

Het ‘familie’-aspect binnen het familiebedrijf werd met name duidelijk toen inkrimping noodzakelijk bleek. Het bedrijf nam zijn verantwoordelijkheid en zorgde ervoor dat maar liefst 95 procent van de werknemers die weg moesten elders weer aan de slag konden.

Otolift Trapliften

Wat in 1891 begon als een smederij, is anno 2019 uitgegroeid tot een bedrijf met 700 werknemers en een omzet van 90 miljoen euro. Ook mag het bedrijf zich officieel ‘Koninklijke Otolift’ noemen. Hoe anders was de situatie toen de broers Alex (38), André (40) en Jan Otto (44) Ooms in 2013 het bedrijf van hun vader overnamen. Met name over de eigen landsgrenzen werden sindsdien veel meters gemaakt, wat leidt tot het volgende leuke feitje: iedere negentien minuten wordt er ergens op de wereld een Otolift Traplift gemonteerd!

Eerst een smederij, vervolgens een bouwer van zalmschepen, maar de eerste traplift (ergens in de jaren 60) bleek meteen een doorslaand succes, waarmee al zestig jaar naar hartenlust wordt geïnnoveerd. De grootste innovatie: de ‘lego-lift’. Een modulaire traplift, die altijd en overal past en kan worden opgebouwd. Een uitvinding die van Otolift een wereldleider op het gebied van trapliften moet maken, gestuwd door het onderlinge vertrouwen dat de gebroeders Alex (productie), André (verkoop) en Jan Otto (productontwikkeling) Ooms in elkaar én de rest van het bedrijf hebben. Needless to say: deze vierde generatie heeft de wind flink in de zeilen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief