Driekwart familiebedrijven oriënteert zich op Anglo-Amerikaanse trustvorm

 In Geen categorie

Met de invoering van het nieuwe openbaar toegankelijke aandeelhoudersregister vrezen veel familiebedrijven voor hun privacy. Om deze te waarborgen oriënteren zij zich op de mogelijkheden die trusts bieden. Hiermee hoeven ondernemers niet aan iedereen openheid van zaken te geven omtrent het aandelenbezit.

Uit een informele peiling van adviesbureau EY onder eigen cliënten blijkt dat er veel animo voor trusts is onder familiebedrijven. “Van de grote particuliere ondernemingen geeft 75 procent aan beschermende maatregelen te willen nemen. Zij oriënteren zich daarbij op de trustformule”, aldus Ernst Groenteman, partner bij EY.

Aandeelhoudersregister
In het nieuwe publiek toegankelijke aandeelhoudersregister wordt iedereen met een aandeel van 25 procent of meer met naam en toenaam opgenomen. De nieuwe wet wordt ingevoerd op basis van een Europese richtlijn, met als doel om misbruik van vennootschappen door criminelen en terroristen te voorkomen. Deze transparantie in aandelenbezit baart veel Nederlandse familiebedrijven zorgen. Door de data uit het register te combineren met de verplichte deponering van jaarrekeningen, kan iedereen uitrekenen hoeveel vermogen een aandeelhouder bezit. Families zijn hierdoor bang voor hun veiligheid. De openbare informatie kan in verkeerde handen komen, wat kan resulteren in bijvoorbeeld afpersing.

Trusts
Een trust kan uitkomst bieden. Hoewel veel bedrijven al eerder maatregelingen hebben genomen om hun privacy te waarborgen, door middel van een commanditaire vennootschap of het oprichten van een stichting administratiekantoor die de aandelen beheert, werken deze constructies niet onder de nieuwe wet. Een trust, waarbij de gegevens van de personen achter de trust worden geregistreerd in een afgeschermd register, biedt wel een uitweg. Dankzij de Britten blijft deze Anglo-Amerikaanse constructie bestaan binnen de EU en kunnen Nederlandse familiebedrijven hier gebruik van maken. “’De belangrijkste reden om de trust op te tuigen is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ondernemer en zijn familie”, zo stelt Dirk van Beelen, Executive Director Private Client Services bij EY. In hoeverre ondernemers daadwerkelijk overstappen op trusts, hangt af van de precieze invulling van de nieuwe wet. Minister Dijsselbloem van Financiën zal eerst een consultatieronde met deskundigen organiseren. De verwachting is dat het aandeelhoudersregister in de loop van 2017 in werking treedt.

Bron:
Het Financieele Dagblad

Recommended Posts