Duitse boekhandel weer familiebedrijf

 In Finance

De Duitse boekhandelketen Hugendubel is officieel weer een familiebedrijf. De familie stapt, noodgedwongen, uit een joint venture met boekhandel Weltbild.

Afgelopen januari is het faillissement aangevraagd voor Weltbilt, de overkoepelende organisatie waaronder Weltbild en Hugendubel sinds 2007 hun bedrijfsactiviteiten uitvoerden. Het faillissement kwam nadat verschillende Rooms-Katholieke organisaties, die belangen hadden in het bedrijf, besloten verdere financiering stop te zetten. Ondanks dat het boekhandelsconcern een omzet van 1,6 miljard euro had, bleek dit bedrag niet voldoende te zijn om een faillissement af te wenden.

Afsplitsing
De curator van Weltbild kiest voor een afsplitsing van de twee boekhandels om beiden een zo sterk mogelijke marktpositie te bieden. Dit zorgt er voor dat potentiële investeerders geïnteresseerd worden gemaakt voor een overname. Voor de winkels en klanten verandert er op dit moment niets en blijven de boekhandels geopend. Bij de familie Hugendubel is men verheugd met de laatste ontwikkelingen. Nina Hugendubel, mede-eigenaresse van Hugendubel: “We gaan terug naar onze roots en zijn weer een echte familieonderneming. Dit zorgt ervoor dat we weer snelle en duidelijke beslissing kunnen nemen, die in het huidige tijdperk van snelle verandering absoluut noodzakelijk zijn.”

Hugendubel
Boekhandel Hugendubel werd in 1893 opgericht door Heinrich Karl Gustav Hugendubel. Het bedrijf is met haar hoofdkantoor gevestigd in München, Duitsland. De boekhandel is de op één na grootste boekhandel van het land. Op dit moment zwaaien Maximilian en Nina Hugendubel, broer en zus, de scepter over het familiebedrijf.

Polare
Ook in Nederland is het onrustig in de boekenwereld. Er is bijvoorbeeld veel te doen om boekhandelketen Polare, die ontstond na samenvoegen van boekhandels Selexyz en De Slegte. Begin februari is het faillissement aangevraagd voor Polare en is men zich aan het beraden op te ondernemen stappen. Net als bij Weltbild, is door Polare besloten om de winkels weer te openen voor publiek. Van oudsher is De Slegte een familiebedrijf. Zou het Duitse Hugendubel nu een voorbeeld geven aan familie de Slegte om ook de touwtjes weer in handen te nemen van de familieboekhandel?

Recommended Posts