Duitse familiebedrijven willen betere wegen

 In Finance, Innovatie

Deventer – Familiebedrijven in Duitsland verlangen investeringen van een nieuwe regering. Met name de infrastructuur, het energienetwerk en het communicatienetwerk kunnen wel wat aandacht gebruiken.

Duitse familie-ondernemers willen dat de regering gaat investeren in infrastructuur, energie en verbetering van het communicatienetwerk. Volgens Wilhelm von Haller (Deutsche Bank) en Arndt Kirchhoff, CEO van het familiebedrijf Kirchhoff Holding (10.500 medewerkers en een jaaromzet van 1,5 miljard euro) zijn veel wegen, bruggen, spoorlijnen en waterwegen in slechte staat. Dit is voor veel familiebedrijven in Duitsland een grote ergernis, aangezien veel van deze bedrijven als mkb-bedrijf leverancier zijn van grotere bedrijven. Duitse familiebedrijven pleiten daarnaast voor het veilig, schoon en betaalbaar houden van het energienetwerk. Ook communicatienetwerken kunnen volgens hen nog wel de nodige investeringen gebruiken.

Het belang van de Mittelstand
Hoe belangrijk de familiebedrijven zijn voor de Duitse industrie blijkt wel uit een recente studie die het Instituut voor Mittelstandsforschung uitvoerde in opdracht van het Bundesverbands der Deutschen Industrie en Deutsche Bank. Alleen al de ruim 4500 grote familiebedrijven die Duitsland telt (bedrijven met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro) genereren bijna een vijfde deel van de totale omzet van alle Duitse bedrijven. De solvabiliteit van deze bedrijven is tussen 2009 en 2013 toegenomen en ook is het aantal medewerkers in familiebedrijven met 2,4 procent gestegen. Von Haller en Kirchhof spreken dan ook van “de verborgen kampioenen” van de Duitse economie.

Coalitieonderhandelingen
Eind oktober hebben de Duitse partijen CDU/CSU en SPD de coalitieonderhandelingen geopend om zo voor de Kerst een nieuw kabinet te hebben. De meningen liggen met met name nog uiteen het gebied van investeringen in infrastructuur en de uitvoering van de energietransitie. Toevallig zijn dit nu net de onderwerpen waar Duitse familiebedrijven verbeteringen verlangen.

Recommended Posts