Economen: “Woonakkoord goed begin”

Tilburg – Het onlangs gesloten woonakkoord is volgens economen interessant voor familiebedrijven in de bouwsector. Het akkoord is echter niet de grote oplossing voor de bouwcrisis.

Het onlangs gesloten woonakkoord hoeft niet alleen maar op kritiek te rekenen. Uit een discussie van economenpanel Me Judice blijkt namelijk dat ongeveer zestig procent van de economen verwacht dat het woonakkoord een doorstroom teweeg zal brengen van huur- naar koopsector. Daarnaast nemen de activiteiten in de bouw, waarin veel familiebedrijven werkzaam zijn, volgens ongeveer 15 procent van de economen toe. Dat heeft vooral te maken met een belangrijk punt in het akkoord: de btw-verlaging van 21 naar 6 procent op verbouw en renovatie. De economen noemen het woonakkoord geen hervorming, maar wel een stap in de goede richting.

Familiebedrijven en de crisis
Er is sprake van een crisis in de bouwsector, waar ook veel familiebedrijven door getroffen worden. De afgelopen vier jaar verdwenen er al vijftigduizend banen in de bouw. Dit jaar komen er volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nog eens 27.000 bij. Taco van Hoek, directeur van EIB, vertelde eerder aan Fambizz dat ook familiebedrijven merken dat het niet goed gaat in de bouwsector. “Bij familiebedrijven zie je natuurlijk wel dat ze financieel wat sterker zijn. Ze bijten misschien wat langer door, maar ongetwijfeld merken ook zij dat er onvoldoende werkgelegenheid is.”

Woonakkoord
Het woonakkoord werd eerder deze maand gesloten door PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP. Volgens Elco Brinkman, fractievoorzitter van CDA, levert de btw-verlaging veel banen op voor de bouwsector. Ook MKB Nederland en ondernemersorganisatie VNO-NCW staan positief tegenover het woonakkoord. Daar berichtte Fambizz eerder al over.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief