“Een goed opvolgingsproces vraagt om een goede voorbereiding”

De opvolging binnen een familiebedrijf is altijd een heet hangijzer en vormt vaak de aanleiding voor conflicten. De familie Talen was een aantal jaren bezig om het volledige overnameproces zorgvuldig voor te bereiden. In 2019 nam zoon Emiel Talen het stokje over van zijn vader Martien Talen. Daarmee kwam de vierde generatie aan het roer bij Talen Vastgoedonderhoud. Wij spraken met Emiel Talen en Angelique Hommes, de notaris die de familie tijdens het proces begeleidde.

Talen Vastgoedonderhoud is een in 1928 opgericht schildersbedrijf. Inmiddels heeft het familiebedrijf vier vestigingen, 273 medewerkers en doen zij meer dan alleen schilderwerk; het bedrijf verzorgt het complete vastgoedonderhoud voor woningcorporaties. Daarbij werkt Talen Vastgoedonderhoud hard aan de verduurzaming van gebouwen en werkt het zoveel mogelijk circulair, door bestaande materialen te hergebruiken. Emiel: “Onze ambitie is om één van de duurzaamste onderhoudsbedrijven van Nederland te worden.” Het motto luidt: ‘groot denken, klein beginnen’. “Dat betekent dat we alles willen doen wat binnen ons bereik ligt. En dat iedereen die een goed idee heeft, dat mag uitvoeren.”

Capabel

Toen Emiel op zijn zestiende na school als timmerman bij een aannemer ging werken, had hij niet de ambitie om zijn vader achterna te gaan. “De enige belofte die ik mijn vader moest doen toen ik stopte met school was dat ik mij zou blijven ontwikkelen. Ik was dus altijd in de avonduren aan het studeren. In mijn puberteit zag ik hoeveel tijd en verantwoordelijkheid het leiden van het bedrijf met zich meebracht”, aldus Emiel. In 2005 ging hij alsnog bij Talen Vastgoedonderhoud aan de slag, waar zijn ambities groeiden. Emiel: “Ik ben gestart als timmerman en na een halfjaar werd ik assistent-uitvoerder. In 2007 werd ik projectleider waarbij ik verantwoordelijk was voor veertig vakmensen.”

In 2009 vroeg vader Martien of Emiel het bedrijf in de toekomst zou willen overnemen. “Ik had daar inmiddels al wel over nagedacht”, vertelt Emiel. “Ik wilde dat wel, op voorwaarde dat mijn vrouw achter het besluit zou staan én ik capabel zou zijn.” Vanaf dat moment startte de voorbereidingen voor de opvolging. Martien nam een bedrijfspsycholoog in de arm die gespecialiseerd is in opvolging binnen familiebedrijven.

Uit een assessment dat deze bedrijfspsycholoog bij Emiel afnam, kwam een ontwikkeltraject voort. Daarbij werd periodiek gekeken of Emiel nog op koers lag en wat er nog nodig was. Zo werd Emiel managementtrainee en kreeg hij op enig moment de kans om zelf een vestiging te leiden. Naast zijn werk volgde hij een opleiding technische bedrijfskunde en een leiderschapsopleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen en later een MBA.

Terwijl Emiel bezig was om zich voor te bereiden op zijn toekomst, bereidde Martien op zijn beurt het bedrijf voor op de toekomst. Zo nam hij ook de medewerkers mee in de opvolgingsplannen. Emiel: “Gedurende het traject heb ik veel steun gevoeld en draagvlak ervaren. Eigenlijk werkte iedereen binnen het bedrijf mee aan het succes van de overdracht.”

Volledig loslaten

Ook trof Martien de nodige juridische voorbereidingen. Daarbij werd hij onder meer geadviseerd door Angelique Hommes, notaris bij Nysingh advocaten en notarissen en gespecialiseerd in familiebedrijven. Angelique: “Ik sprak ieder jaar over de opvolging met Martien, maar begin 2016 zijn we er echt mee aan de slag gegaan. Een intensieve samenwerking met ook de accountant en belastingadviseur volgde.”

Op een bepaald moment groeide het bedrijf zodanig snel dat Martien de dagelijkse leiding graag met iemand wilde delen, maar Emiel was daar toen nog niet klaar voor. Martien besloot in 2015 om Mark van der Graaf, op dat moment meer dan twintig jaar werkzaam bij Talen Vastgoedonderhoud, erbij te betrekken. In 2017 voegde Emiel zich bij de directie en in 2019 droeg Martien het stokje definitief over.

Emiel en Mark vormen nu samen de directie en Martien is als commissaris nog aan het bedrijf verbonden. Emiel: “Mijn vader verdient daarvoor een groot compliment. Vanaf het moment dat hij de dagelijkse leiding heeft overgedragen, heeft hij het ook volledig losgelaten. Natuurlijk geeft hij nog wel eens advies, maar hij doet dat op afstand en geeft ons daarmee ruimte.”

Hobbels onderweg

Ook Angelique Hommes beaamt dat de overdracht op een goede en prettige manier is verlopen: “Een goed opvolgingsproces vraagt om een goede voorbereiding. Er komt heel wat bij kijken. Niet alleen zakelijk, maar ook emotioneel. Ik kijk met veel respect naar de manier waarop Martien en Emiel dat hebben gedaan. Natuurlijk stuitten we op een aantal hobbels onderweg, maar die hebben we met de familie gezamenlijk kunnen nemen. Dat maakte het proces ook voor mij bijzonder.”

Emiel: “Angelique heeft ons stap voor stap goed door het proces geloodst. Dat was vast niet altijd even makkelijk, want ze had natuurlijk met verschillende belangen te maken. Zowel die van mij, als die van het bedrijf en de rest van de familie. Maar omdat ze ons allemaal goed kent, kon ze ons ook goed adviseren.”

Kernwaarden

Emiel is dankbaar. “Onder mijn vader is Talen Vastgoedonderhoud twee keer op rij verkozen tot beste werkgever in de bouw en infra. Dit jaar hebben we die titel wederom in ontvangst mogen nemen. Dat vind ik een mooie waardering.” Angelique: “Ik denk dat de medewerkers van Talen Vastgoedonderhoud merken dat de kernwaarden van de familie worden overdragen op het bedrijf. De familie voelt de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de organisatie en relaties. Dat geeft rust.”

Zelf is Emiel inmiddels vader van drie zoons. “Uiteraard zou ik het leuk vinden als zij in de toekomst het bedrijf voortzetten, maar dat moeten ze natuurlijk ook wel willen en kunnen. Ze krijgen daarin dezelfde vrijheid die ik van mijn vader kreeg.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief