“Een tikkeltje grensverleggend”

 In Privé & Vermogen

‘Daar was ik zelf nou nooit mee gekomen. Maar gaaf!’ Dat is de reactie die hij probeert te ontlokken met zijn werk. Een tikkeltje grensverleggend, maar wel passend bij de klant. Chris Sommer, goudsmid in hart en nieren, zet zijn werk in dienst van de mensen. “En omdat sieraden doorgaans van generatie op generatie worden doorgegeven, moeten ze tijdloos en bijzonder duurzaam zijn.”

Het atelier van Sommer bevindt zich in Noordeloos, een klein plaatsje in Zuid-Holland met nog geen tweeduizend inwoners. Wie het plaatsje binnenrijdt, neemt als vanzelf wat gas terug, want de galerie is gelegen in een stiltegebied. Uitgestrekte akkers met boerderijen en molens, statige panden en lange opritlanen kenmerken het landschap. Alle ruimte voor flora en fauna. En om in alle rust te werken.

Kubistisch karakter
De entree is kenmerkend voor Sommers stijl. De voortuin is bedekt met grind, opgesierd door enkele bomen die op hun beurt strak zijn omkaderd. Minimalistisch, strak en functioneel. De eyecatcher is dan ook het structuralistische pand dat zowel het atelier als de woning – gescheiden – huisvest. Aaneengeschakelde blokken, afgescheiden door donkerbruine houten kozijn geven het geheel een kubistisch karakter. Strak, asymmetrisch en tijdloos. Een weerspiegeling van wat zich daarbinnen afspeelt.

Bezoekers komen, al dan niet op afspraak, binnen via de showroom. Oogverblindende oorringen, traditionele colliers met een kleine twist en briljanten broches; wie nog niet overtuigd was, ziet bij binnenkomst dat vorm en inhoud bij Sommer hand in hand gaan. Want net als het vooraanzicht van het pand, zijn Sommers creaties een tikkeltje afwijkend, maar ook functioneel. “De essentie is dat het wel draagbaar moet zijn.”

Buiten de comfort zone
Het atelier van Sommer ademt ambacht, hoewel Sommer dat zelf niet gebruikt als zijn stokpaardje. “Mensen hebben vaak een heel romantisch beeld over wat ik allemaal achter de schermen doe. Maar geloof mij, wat ik hier in mijn werkplaats doe, is helemaal niet zo sexy. Gewoon noeste arbeid”, lacht hij. “Het resultaat dat je in de showroom ziet, vinden de meeste mensen veel spannender.”

Duurzaam materiaal
Sommer heeft een riante vaste clientèle. “En die is zeer divers. Een jong stel dat een verlovingsring laat maken, een dame op leeftijd die voor een gala een origineel halssieraad laat ontwerpen, een man die een erfstuk laat omsmeden tot een gouden ring; alles is mogelijk.”

Om tot een goed ontwerp te komen, stelt hij veel vragen en laat hij verschillende voorbeelden zien. “Meestal weet ik vrij vlot wat iemand wel of niet wil. Soms adviseer ik daar ook wel in. Voor een begrafenis draag je geen witte parels. En voor creaties die meerdere generaties van een familiebedrijf moeten overleven, gebruik je liever simpele lijnen, een eenvoudige stijl. Niet te buitensporig. En uiteraard van duurzaam materiaal zoals edelmetaal en edelstenen. Heerlijk om mee te werken en schitterend om te dragen.”

Atelier Chris Sommer
Overslingeland 23, Noordeloos
T: 0184–651343
E: Info@chrissommer.nl
W: Chrissommer.nl

Recent Posts