Eenkind politiek China zorgt voor opvolgingsproblemen

Familiebedrijven zijn overal ter wereld te vinden. Door hun langetermijnvisie zorgen ze voor veel stabiliteit en werkgelegenheid. Maar wat als de kinderen het bedrijf niet willen of kunnen overnemen? In China is dat laatste momenteel een groot probleem.

Wereldwijd zorgen familiebedrijven, variërend per land, voor zeventig tot negentig procent voor het bruto binnenlands product (BBP). China is tegenwoordig een economische grootmacht om rekening mee te houden. Vanaf de vorige eeuw zijn Chinese familiebedrijven steeds belangrijker geworden voor de Chinese economie.

Kinderen
Wat zijn de valkuilen die Chinese familiebedrijven tegenkomen? Het voornaamste antwoord is het vinden van opvolging. Uit onderzoek van de Zhejiang Chamber of Commerce blijkt dat tachtig procent van de familiebedrijven opvolgingsproblemen kent. Een belangrijk verschil tussen China en een anders westers land is de eenkindpolitiek. Inmiddels is deze politiek losgelaten door de overheid. Volgens Wang Pei’an (hoofd van de nationale commissie die verantwoordelijk is voor China’s familieplanning) betekent dit dat er in de toekomst een grotere arbeidspopulatie zal zijn. In 2050 zullen er dertig miljoen meer Chinezen zijn die kunnen werken.
Het toestaan van gezinnen met meer dan één kind moet het gemakkelijker maken voor familiebedrijven om opvolging binnen de familie te vinden. Daarnaast is het voor Chinezen belangrijk om andere familieleden bij het bedrijf te betrekken om ‘het zeker voor het onzekere’ te nemen als ze het bedrijf binnen de familie willen houden.

Opvolging
Familiebedrijven uit China vinden opvolging een moeilijk proces. Vaak begint men al drie tot vijf jaar voor de beoogde overdracht van het bedrijf en vaak verlopen deze processen alles behalve ‘smooth’. Volgens David Buckle, voorzitter van British Institute of Directors, is het familiestatuut een belangrijke uitkomst, vooral voor Chinese familiebedrijven. “Het kan een brug slaan tussen familiebanden en het runnen van een familiebedrijf”, aldus Buckle tegenover WantChinaTimes. In dat artikel wordt een rondetafelgesprek besproken tussen verschillende experts over familiebedrijven.

Voor ieder familiebedrijf, waar ter wereld ook, is het vinden van opvolging een belangrijke zaak. Raphael Amit, professor of entrepreneurship bij de Wharton School in het Amerikaanse Pennsylvania, denkt wel dat het voor Aziatische families extra moeilijk is. “Aziatische families zijn meer terughoudend met het binnenhalen van buitenstaanders in het bedrijf”, aldus Amit in een interview met KPMG. Voordat veel Aziatische landen sinds de vorige eeuw een sterke economische groei door hebben gemaakt, zijn er op het continent veel familiebedrijven waar de eerste generatie aan het roer staat. Deze geeft de onderneming liever niet uit handen, omdat de waarden en normen nog niet goed zijn geborgd in het bedrijf.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief