Eerste interview met Aldi-telg ooit

 In Bestuur & Personeel, Privé & Vermogen

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Albrecht-familielid, de familie achter het Duitse discount-supermarktconcern Aldi, een interview gegeven. Het interview, dat gepubliceerd is in de Duitse zakenkrant Handelsblatt, gaat voornamelijk over de onderlinge verhoudingen binnen de familie. Er is een groot conflict gaande over de macht over de Aldi-Nord winkels.

Aldi is verdeeld in Aldi-Nord, gevestigd in het noorden van Duitsland en een groot deel van West Europa, en Aldi-Süd, in Zuid-Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Theo Albrecht en zijn schoonzus Babette Albrecht liggen overhoop over Aldi-Nord: een bedrijf met 53.000 werknemers en een omzet van 29,4 miljard. Er is veel onduidelijkheid over het handgeschreven testament dat Berthold Albrecht, echtgenoot van Babette en broer van Theo Albracht, bij zijn overlijden in 2012 heeft achtergelaten.

Omdraaien in graf
Aldi-Nord wordt bestuurd via drie stichtingen. Een van die stichtingen was van Berthold Albrecht, waarin zijn belang in Aldi-Nord van 19,5 procent vermeld staat. In het interview met Theo Albrecht zegt hij dat Bertholds weduwe en haar kinderen de macht hebben gegrepen binnen deze stichting. “Mijn schoonzus en haar kinderen willen niet erkennen wat Berthold in zijn testament en in het stichtingsstatuut geregeld heeft.” Volgens hem staat de continuïteit van het bedrijf, met filialen in tien landen, op het spel. “Mijn broer zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten wat hier afspeelt”, aldus de 66-jarige Theo Albrecht.

Rechtszaak
Binnenkort staan de ruziemakers voor de rechter. Theo Albrecht wil dat Aldi-managers van buiten de familie gaan meebeslissen over de stichting van Berthold. Hij meent dat als Babette en de kinderen het alleen voor het zeggen krijgen, ze kunnen “doen wat ze willen met de onderneming”, inclusief “onbegrensde mogelijkheden tot chantage”.

De drie stichtingen die het bedrijf besturen worden beheerd door Theo, Babette en moeder Cilly. Allen moeten akkoord gaan met strategische beslissingen. Dit roept vragen op over de efficiëntie van het bedrijf, aldus NRC Next.

Recommended Posts