“Eigenlijk waren we dronken van succes”

 In Bestuur & Personeel

 

Het succes van familiebedrijf Lely Group is gebaseerd op een ‘legacy’ van baanbrekende innovaties voor landbouw en melkveehouderij, zoals de melkrobot. Een high-tech Nederlands maakbedrijf, dat innovatie altijd voorop heeft gesteld, maar door die focus bleef ook potentieel onbenut. Met de komst van CFO Ronald Eikelenboom (ex-Philips) voert het bedrijf veranderingen door.

Ronald Eikelenboom (46) is CFO van het familiebedrijf Lely Group, gevestigd in Maassluis. Deze rol bekleedt hij sinds anderhalf jaar. Lange tijd werkte hij voor Philips, waarvoor hij gedurende achttien jaar verschillende (internationale) rollen bekleedde in de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en Brazilië. Met zijn gezin teruggekeerd naar Nederland begon hij in 2014 voor Lely Group. Het betekende een hernieuwde kennismaking met het bedrijf. “Ik ben opgegroeid in Maasland, dus ik kende Lely. Ik was alleen twintig jaar daarvoor uit dit dorp weggefietst. Ik had geen idee hoe omvangrijk het was geworden.” CEO Alexander van der Lely had hij al wel eens ontmoet en vanaf het begin was er een goede klik. Toen Van der Lely een nieuwe CFO zocht, kwam Eikelenboom in beeld.

Tweede generatie
Familiebedrijf Lely Group werd in 1948 opgericht door twee broers. De jongste zoon van een van de twee oprichters, Alexander van der Lely, is als enige familielid nog betrokken. De rest van de familiale aandeelhouders is sinds tien jaar uitgekocht. Onder de tweede generatie (en derde CEO) groeide het bedrijf uit Maassluis van 150 naar 650 miljoen euro omzet. Het succes is gebaseerd op een ‘legacy’ van baanbrekende innovaties voor de landbouw en meer recentelijk in robotica en software voor de melkveehouderij.

Klassiek familiebedrijf
Na een kwart eeuw te hebben gewerkt met een vaste boekhouder, die zowel het bedrijf als de familie begeleidde, besloot Alexander van der Lely een andere structuur op board-niveau neer te zetten. Eikelenboom: “Te veel lijnen liepen nog naar hem en het was meer een klassiek familiebedrijf, in informele sfeer. Hij was op zoek naar een CFO-profiel, want hij wilde een board met meer mandaat. Niet langer een one man band, maar een omgeving die als het ware zijn familie vormt en waarmee hij beslissingen kan delen en bespreken.”

Het veranderen van de structuur was een behoorlijke omslag voor een organisatie waar men gewend was vooral in functies te denken. Inmiddels ligt er een structuur waarin men op bestuursniveau gezamenlijk verantwoordelijk is voor het gehele bedrijfsproces. “Dat is belangrijk, anders ben je vooral aan het discussiëren en komt het resultaat nooit door.” Inmiddels ligt er een duidelijk plan voor het realiseren van de potentie die er nog in de organisatie schuilt, waarvan iedereen zich deelgenoot voelt. “We kijken nu vanuit een holistische blik naar de organisatie. We gaan van functionele silo’s naar verbindende waarden als Business Performance, Processes en People.”

Recommended Posts