Einde Smulders Groep na exit familie

Helmond – Smulders Groep, actief in staalconstructies, industriële bouw en windenergie, gaat in de verkoop. Vorig jaar kocht de familie nog een deel terug van een investeringsmaatschappij.

Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf in zwaar weer verkeerde. Smulders Groep leed zware verliezen op twee windenergieprojecten in de Noordzee en had door de crisis te maken met vertraging op nieuwe miljoenenprojecten. Gisteren bevestigde bewindvoerder J. Stadig tegenover het Eindhovens Dagblad dat Smulders Groep in onderdelen verkocht wordt. De houdstermaatschappij in Helmond gaat failliet. De banken en de aandeelhouders, waarvan investeringsmaatschappij Bencis de grootste is, werden het niet eens over een reddingsplan. “Onbegrijpelijk”, zo noemde de bewindvoerder dit. Geen van de partijen wilde het voortouw nemen door het verlenen van een relatief klein overbruggingskrediet, dat vijf tot tien miljoen euro zou moeten bedragen.

Vestigingen in Nederland, België en Polen
De Smulders Groep heeft kantoren in Helmond, Mierlo en Cuijck, waar ruim honderd mensen werken. Nog eens duizend man personeel werkt in fabrieken in Hoboken bij Antwerpen en in Polen. In 2010 had het conglomeraat nog een omzet van 250 miljoen euro. De familie Smulders, bestaande uit vijf broers, verkocht toen het bedrijf aan Bencis Capital Partners. Vorig jaar kocht Geert Smulders (71) één van de divisies van het bedrijf en 30 procent van de aandelen terug.

Terugkoop GS Staalwerken
Het door Smulders teruggekochte deel van het bedrijf heet nu GS Staalwerken en valt niet onder de surseance en verkoop. Smulders vertelde indertijd tegen het Eindhovens Dagblad: “De economie heeft zich sinds de verkoop anders ontwikkeld dan gedacht. We konden een deel van het bedrijf terugkopen. Voor mij hoefde de verkoop aan Bencis in 2010 niet zo.” Smulders geeft aan het vooral voor zijn broers (mede-aandeelhouders) te hebben gedaan. GS Staalwerken heeft nu 450 man in dienst en een omzet van 70 miljoen euro. Het familiebedrijf maakt onder meer stalen trappen, bedrijfshallen en bruggen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief