Elske Doets loopt met reisbureau op de troepen vooruit

Hoewel er in de reisbranche behoorlijk veel vrouwen werken, zijn ze op directieniveau ook in deze sector nog steeds ondervertegenwoordigd. Elske Doets is een lichtend voorbeeld voor veel vrouwen die een topfunctie ambiëren. Waar haar vader van Jan Doets Reizen een autoriteit maakte, heeft zij, ondanks roerige tijden, van het in reizen naar Amerika en Canada gespecialiseerde bureau een modern en prijzen winnend bedrijf gemaakt.

Elske Doets was nog jong toen ze de reisorganisatie van haar vader overnam. Doets: “Ik was pas 28 en kocht meteen alle aandelen, waarmee ik direct de eigenaar van Jan Doets Reizen werd. De meeste familiebedrijven doen dit gefaseerd, maar wij besloten dit anders te doen.” Niet dat ze dit de normaalste zaak van de wereld vond. “Ik vond het natuurlijk wel opmerkelijk, want ik had amper ervaring opgedaan in de jaren daarvoor, maar moest wel meteen een miljoeneninvestering aangaan.”

Los van ervaringen en forse leningen vonden er in haar eerste jaar als bedrijfseigenaar van Jan Doets Reizen ook nog eens de terroristische aanslagen van 9/11 plaats. “Een reeks gebeurtenissen die hun impact hebben gehad, op de samenleving én de reisbranche. Heel veel mensen denken dat het ook voor mij als ondernemer een enorme ramp moet zijn geweest, maar dat was het dus níét. Deze catastrofe heeft, hoe gek dat misschien ook klinkt, mijn ondernemerschap ontzettend gestimuleerd en ontwikkeld. We besloten destijds om de reizen niet te annuleren, maar de vakantiegangers te vragen wanneer ze wél weer wilden gaan. Daarnaast is Amerika natuurlijk wel meer dan alleen New York en Washington. Binnen tien dagen na 11 september zaten we alweer op het normale niveau, maar zijn we de mensen die bang waren wel bij blijven staan.”

Young Lady Business Academy

Elske Doets nam achttien jaar geleden de reisorganisatie van haar vader over en besloot om direct door te pakken. “Mijn vader geloofde niet in technologie, maar toen ik directeur-eigenaar werd heb ik daar wél fors op ingezet. Dat is uiteindelijk een zegen gebleken. Nog steeds zie je dat bedrijven moeten digitaliseren, terwijl wij daar al aan het begin van deze eeuw mee waren begonnen.” Wat is de belangrijkste les die Doets van haar vader mee heeft gekregen? “Dat je als ondernemer altijd teleurstellingen tegen zult komen, maar dat het vooral belangrijk is om hier niet in te blijven hangen. Slik de tegenslagen en ga vooral door.”

In 2017 werd Doets uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2017. Zitten er nog steeds zoveel verschillen tussen zakenmannen en -vrouwen dat een aparte titel gerechtvaardigd is? “Het zou fijn zijn als alle verschillen al waren verdwenen, maar daarvoor is er nog een lange weg om af te leggen. Nog steeds zien we weinig vrouwen in leidinggevende posities binnen substantiële bedrijven, dus die aparte titel is en blijft bijzonder relevant.” Het bijhorende verzoek om vrouwen professioneel bij te staan om verder te komen, heeft Doets ingevuld door een non-profitorganisatie op te zetten: de Young Lady Business Academy. Doets: “We helpen jonge meiden, tussen de 15 en 24 jaar, om hun droom om ondernemer te worden te verwezenlijken.” Zelfs koningin Maxima en premier Mark Rutte brachten inmiddels een bezoek aan de Young Lady Business Academy, waarvan de vierde editie zal plaatsvinden van 1 tot en met 5 juli 2019 op het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. Doets: “Van de tachtig deelnemers zijn er inmiddels dertig ook daadwerkelijk met ondernemen aan de slag gegaan: een gigantisch hoog aantal, zeker wanneer je dit vergelijkt met cijfers van de Nederlandse middelbare scholen. Daar is ‘slechts’ 1 op de 100 meiden succesvol.”

Eerste vs. tweede generatie

Doets is zelf de tweede generatie van de familie Doets die de reisorganisatie leidt. Tussen de eerste en tweede generatie zitten de nodige verschillen, zo heeft ze zelf ook mogen ervaren. “De eerste generatie zat nog heel erg met de voeten in de klei en op de details. Als het bedrijf groter wordt, is dit na verloop van tijd niet meer mogelijk: je moet dan verantwoordelijkheden uit handen gaan geven.” De tweede generatie is daardoor wat minder emotioneel bij de bedrijfsvoering betrokken, maar kan zich hierdoor wel richten op groei en vooruitgang. Dit vergt lef van de tweede generatie, om een eigen koers te gaan varen, ook al levert dit nog weleens wat weerstand op aan de keukentafel. “De oprichter moet afscheid nemen en de opvolger gaat iets heel nieuws creëren. Dit zijn tegenovergestelde belangen, dus inderdaad: dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.”

Dit stuk verscheen eerder in de Fambizz Post, onze gedrukte Fambizz-uitgave. Wil je ook onze Fambizz Post ontvangen? Stuur dan een e-mail met je naam en adres naar info@fambizz.nl.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief