Enza Zaden wint Familiebedrijven Award 2016

 In Geen categorie

Het is feest bij familiebedrijf Enza Zaden. De onderneming uit Enkhuizen wist donderdagavond de Familiebedrijven Award 2016 in de wacht te slepen.

Het familiebedrijf begon in 1938 als ‘De Enkhuizer Zaadhandel’. Inmiddels is het uitgegroeid tot een organisatie die actief is in 24 landen, verdeeld over alle continenten. Enza Zaden heeft zo’n 1650 werknemers in dienst. Het afgelopen jaar groeide het bedrijf met 12,5 procent.

Het harde werken wordt nu beloond. Volgens de jury – waaronder Jan-Renier Swinkels van Bavaria, dat eerder de Global Family Business Award 2015 won – behoort de onderneming ‘tot de absolute wereldtop’.

Innovatie hoog in het vaandel
Het bedrijf investeert jaarlijks fors in Research en Development; 30 procent van de jaarlijkse omzet wordt in innovatie gestoken. De familie is daarbij intensief betrokken bij de productontwikkeling. Ook staan de eigen medewerkers hoog in het vaandel, aangezien talent de ruimte krijgt zich te ontwikkelen.

Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw namen de prijs in ontvangst. Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm reikte de award aan hen uit. De aandeelhouders hebben aangegeven de organisatie als familiebedrijf te willen behouden.

Ook Wim van der Leegte viel donderdagavond in de prijzen. Hij werd als President-Directeur van VDL Groep uitgeroepen tot Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap.

Complex proces
Tijdens de uitreiking werd ook nog even stilgestaan bij de wet rondom de Ultimate Beneficial Owner (UBO). Veel ondernemers zitten met de Wet ter voorkoming van witwassen van geld en financieren van terrorisme (Wwft) in hun maag. Zij zijn verplicht de identiteit van de UBO (de uiteindelijke begunstigde) van hun zakenrelaties te kennen. Het achterhalen daarvan is volgens veel bedrijven een complex proces.

Belang familiebedrijven
Familiebedrijven zijn belangrijk voor Nederland: bijna 70 procent van de ondernemingen in ons land worden gerund door een familie. Samen dragen zij voor meer dan de helft bij aan het Bruto Nationaal Product.

Kijk hier voor meer informatie over de award.

Recommended Posts